O curte de apel federală din SUA a oprit joi o revizuire de către terţi a documentelor confiscate de la proprietatea lui Donald Trump din Mar-a-Lago, relatează CNN, care consideră decizia ca fiind o înfrângere majoră pentru fostul preşedinte.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Hotărârea înlătură un obstacol major în calea anchetei Departamentului de Justiţie cu privire la gestionarea defectuoasă a documentelor guvernamentale din perioada pe care Trump s-a aflat la Casa Albă.

Completul format din trei judecători de la o curte de apel din Atlanta a anulat ordinul judecătorului districtual american Aileen Cannon de numire a unui aşa-zis ”arbitru special” care să trieze mii de documente găsite la casa lui Trump pentru a determina la care dintre acestea pot avea acces anchetatorii.  

„Legea este clară”, a notat curtea de apel.

„Nu putem scrie o regulă care să permită oricărei păersoane care face obiectul unui mandat de percheziţie să blocheze investigaţiile guvernamentale după executarea mandatului. Nici nu putem scrie o regulă care să permită doar foştilor preşedinţi să facă acest lucru”, afirmă instanţa, argumentând că oricare abordare ar fi o „modificare radicală a jurisprudenţei care limitează implicarea instanţelor federale în anchetele penale” şi că „ambele ar încălca principiile fundamentale ale separaţiei puterilor”.

Departamentul de Justiţie investighează obstrucţionarea justiţiei, manipularea incorectă a documentelor guvernamentale şi încălcările legislaţiei referitoare la gestionarea informaţiilor sensibile, potrivit instanţei. 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.