Circuitul secundar al reactorului cu apă grea de la Arak (centru) este operaţional, a anunţat luni directorul Organizaţiei Iraniene a Energieii Atomice (OEIA), o avansare prevăzută în cadrul Acordului de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Astăzi (luni), o parte importantă a reactorului devine operaţională”, a declarat Ali Akbar Salehi, vicepreşedintele Republicii islamice şi şeful OIEA, în faţa presei, la Arak.

Circuitul secundar, care ”transferă căldura generată în nucleul reactorului către turnurile de răcire”, este de-acum pregătit, a anunţat el, precizând că circuitul primar al reactorului, care conţine nucleul acestuia, este în continuare în construcţie.

”Cincizeci şi două de sisteme trebuie să fie construite pentru ca reactorul să devină operaţional (...). Noi am finalizat 20 pentru moment”, a adăugat el.

Acest anunţ se înscrie în cadrul angajamentului Teheranului de a desfiinţa nucleul reactorului nuclear cu scopul de a-l face de nefolosit, în virtutea acordului nuclear încheiat în 2015 de Teheran cu Grupul 5+1 (Statele Unite, Franţa, Regatul Unit, Rusia, China şi Germania).

Acest acord prevede de asemenea reconfigurarea şi reconstruirea reactorului de la Arak în vederea transformării acestuia într-un reactor de cercetare - incapabilnsăă producă plutoniu de uz militar, în producerea căruia poate fi flosită apa grea.

Însă aplicarea Acordului de la Viena ţine de un fir, în urma retragerii Washingtonului în 2018 din acord, urmată de restabilirea şi înăsprirea sancţiunilor americane impuse Teheranului.

Din mai 2018, Iranul s-a angajat într-un plan de dezangajare din acord, cu scopul de a exercita presiuni asupra ţărilor europene, în continuare angajate în acord, să-l ajute să ocolească sancţiunile americane.

Europenii care fac în continuare parte din Acordul de la Viena şi-au reiterat voinţa de a salva acest text, însă fără să obţină rezultate în acest sens până în prezent.

În decurs de şase luni, Teheranul a depăşit stocul de uraniu îmbogăţit prevăzut de text, nivelul de îmbogăţire a uraniului şi cantitatea de apă grea autorizate şi şi-a modernizat centrifugele.

Iar Republica islamică a anunţat că la începutul lui ianuarie urmează o nouă etapă în vederea intensificării programului său nuclear.

La sfârşitul lui noiembrie, Parisul a ameninţat cu declanşarea unui mecanism prevăzut de Acordul de la Viena, care ar putea conduce la restabilirea sancţiunilor impuse de ONU Teheranului, invocând o serie de încălcări ale textului de către Iran.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.