Cineastul ucrainean Oleg Senţov, fost deţinut politic în Rusia, care s-a alăturat trupelor Kievului după declanşarea invaziei ruse în 2022, a anunţat luni că a fost rănit într-un bombardament de artilerie pe linia frontului, la Zaporojie, în sudul ţării, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Încarcerat în Rusia pentru "presupusa pregătire a unor acte teroriste" între 2014 şi 2019, cineastul s-a înrolat în armată la începutul războiului din Ucraina pentru a-şi ajuta ţara să lupte împotriva invadatorilor ruşi. El a fost decorat recent de Franţa cu Legiunea de onoare.

Cineastul spune că îşi datorează viaţa doar unui vehicul blindat american pe care Statele Unite le-au furnizat Kievului. "La prima ieşire de luptă după întoarcerea noastră, în timpul debarcării, am fost atacaţi de artilerie. Bradley ne-a salvat din nou viaţa. Trei răniţi, în principal şrapnel", a scris pe Facebook regizorul de 47 de ani, referindu-se la vehiculul american blindat de luptă pentru infanterie Bradley.

Oleh Senţov, care are gradul militar de sublocotenent, a postat un selfie cu faţa însângerată, făcut în interiorul unei ambulanţe. "Schije mi-au fost deja scoase din faţă, mici (schije) în braţ şi picior vor rămâne cu mine pentru totdeauna. Şi ceilalţi băieţi sunt bine, medicii din Zaporojie îşi cunosc meseria", a adăugat Oleh Senţov.

Regiunea Zaporojie, din sudul ţării, este una dintre zonele în care trupele ucrainene desfăşoară de la începutul lunii iunie o contraofensivă lentă pentru a recuceri teritoriile ocupate de armata rusă.

Oleh Senţov primise vineri, la Kiev, însemnele Ordinului Legiunii de Onoare din partea ambasadorului Franţei la Kiev, Étienne de Poncins, care a salutat pe Twitter un "adevărat erou al Ucrainei".

La 9 iulie, cineastul postase pe Facebook un videoclip în care apărea întins la pământ, aparent incapabil să se mişte, pe câmpul de luptă. Mai târziu, în aceeaşi zi, el a anunţat că a fost internat în spital cu o contuzie.

Oleh Senţov a fost arestat în Crimeea şi acuzat de "terorism" după ce a protestat faţă de anexarea peninsulei ucrainene de către Rusia în 2014. El a petrecut cinci ani în închisorile ruseşti înainte de a fi în cele din urmă eliberat în 2019, în cadrul unui schimb de deţinuţi între Ucraina şi Rusia, graţie unei mobilizări internaţionale, în special în industria cinematografică, cu regizori precum Ken Loach, Pedro Almodovar şi Wim Wenders.

Oleg Senţov a realizat mai multe filme, printre care Rhino, care a fost prezentat la Festivalul de Film de la Veneţia (Italia) în 2021. "Am avut mai multe vieţi şi nu regret nimic", a declarat el pentru AFP în iulie 2022, după ce şi-a petrecut primele luni pe front.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.