Geert Wilders, populistul olandez ale cărui comentarii anti-islam i-au dus la ameninţări cu moartea, ar putea deveni următorul lider al Ţărilor de Jos, în urma unei victorii fără precedent pentru Partidul Libertăţii (PVV) al acestuia în alegerile de miercuri, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

După 25 de ani petrecuţi în politica olandeză fără a deţine o funcţie, Wilders ar urma acum să conducă negocierile pentru un guvern de coaliţie şi are mari şanse să devină prim-ministru. Un sondaj efectuat la ieşirea de la urne, publicat miercuri seară, arăta că PVV conduce detaşat, cu 10 locuri în faţa celui mai apropiat rival, alianţa de stânga dintre laburişi şi verzi condusă de fostul comisar european Frans Timmermans.

"Va trebui să găsim modalităţi de a ne ridica la înălţimea speranţelor alegătorilor noştri, de a-i readuce pe olandezi pe primul loc", a declarat Wilders în prima sa reacţie, promiţând că "Olanda va fi redată olandezilor, iar tsunami-ul de azilanţi şi migraţia vor fi limitate".

Wilders a fost condamnat pentru discriminare la adresa marocanilor după ce a iscat un scandal la un miting de campanie din 2014, când a întrebat mulţimea dacă îşi doreşte mai mulţi sau mai puţini marocani. După ce susţinătorii au scandat "Mai puţini!", el a răspuns: "Ne vom ocupa de asta". Wilders a declarat în 2021, când Curtea Supremă a confirmat condamnarea sa, că a fost victima unei "vânători de vrăjitoare" şi a unui sistem juridic defectuos.

După ce în trecut a făcut comentarii puternic antieuropene, el şi-a moderat tonul în timpul campaniei electorale, încercând să îşi aducă partidul la guvernare, pentru că Wilders va trebui să colaboreze cu partidele pro-UE pentru a forma o coaliţie. Însă el şi-a menţinut abordarea strictă anti-imigraţie sub sloganul "Olanda înainte de toate". A obţinut astfel cel mai mare sprijin electoral în cei 17 ani de existenţă ai PVV.

"Este suficient acum. Ţările de Jos nu mai pot suporta. Acum trebuie să ne gândim mai întâi la propriul popor. Frontiere închise. Zero solicitanţi de azil", a declarat Wilders într-o dezbatere televizată în ajunul alegerilor.

"Wilders este de departe cel mai bun militant. Chiar şi adversarii săi politici vor recunoaşte acest lucru", spune Willem Post de la think-tank-ul olandez Clingendael Institute. "El este tipul cu o singură replică, seamănă puţin cu (fostul preşedinte american Donald) Trump", arată analistul.

Opiniile incendiare ale lui Wilders cu privire la islam i-au adus în trecut ameninţări cu moartea, iar el trăieşte de ani de zile sub protecţie intensă a poliţiei. L-a numit pe profetul Mahomed "pedofil", islamul o "ideologie fascistă" şi o "religie înapoiată" şi vrea să interzică în Olanda moscheile şi Coranul, cartea sfântă musulmană.

Comentariile sale au dus la proteste uneori violente în state cu o populaţie musulmană numeroasă, între care Pakistan, Indonezia şi Egipt. În Pakistan, un lider religios a emis o fatwa împotriva sa.

Fan autoproclamat al premierului naţionalist maghiar Viktor Orban, Wilders este în mod explicit anti-UE, îndemnând Olanda să reobţină controlul asupra frontierelor sale, să îşi reducă semnificativ plăţile către Uniune şi să blocheze intrarea oricăror noi membri. De asemenea, Wilders a declarat în repetate rânduri că Olanda ar trebui să înceteze să mai furnizeze arme Ucrainei, deoarece, în opinia sa, ţara are nevoie de aceste arme pentru a se putea apăra.

Cu toate acestea, niciunul dintre partidele cu care ar putea eventual forma un guvern nu împărtăşeşte aceste idei.

Politicianul este una dintre cele mai uşor de recunoscut figuri olandeze datorită părului său blond vopsit, dar se ştiu puţine lucruri despre viaţa sa privată, cu excepţia faptului că este căsătorit cu o femeie de origine maghiară şi are două pisici - care au propriile conturi Instagram şi X. Săptămâna trecută, în cadrul unei emisiuni TV pentru copii, Wilders a declarat că îi place să joace "Mario Kart" pe PlayStation şi să citească benzi desenate cu Donald Duck.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.