Ciclonul tropical Seroja a afectat o fâşie de 1.000 de kilometri din vestul Australiei, lăsând în urmă importante pagube materiale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Furtuna de categorie trei a ajuns duminică seară în apropiere de oraşul Kalbarri cu rafale de până la 170 de kilometri pe oră. Ea a fost ulterior reclasificată, după ce a scăzut în intensitate deplasându-se spre sud-estul statului Australia de Vest.

Rezidenţii au raportat case distruse, copaci căzuţi şi întreruperi în alimentare cu energie electrică.

Un locuitor al Kalbarri a spus că furtuna s-a manifestat pe întreaga durată a nopţii de duminică spre luni şi a fost „absolut înspăimântătoare”, citează BBC. „Suntem un oraş mic. Jumătate a fost pus la pământ”.

Specialiştii în meteorologie au spus că ciclonul Seroja a avut un ritm „neobişnuit” şi că şi-a menţinut forţa pe timpul nopţii, când s-a deplasat din Kalbarri şi Geraldton spre coastă şi în interiorul continentului.

Biroul de Meteorologie a spus că, deşi a slăbit în intensitate, rafale devastatoare sunt aşteptate luni, când vor fi înregistrate viteze de 110 km/h.

Câteva oraşe din sud-estul statului rămân sub „alertă roşie”, astfel că rezidenţii sunt sfătuiţi să se adăpostească.

Serviciile de urgenţă au primit 175 de apeluri în ultimele 24 de ore, când mii de case au rămas fără curent electric.

Înainte de sosirea furtunii, Mark McGowan, prim-ministrul statului Australia de Vest, a avertizat că ciclonul „va fi ca nimic din ce am văzut în ultimele decenii”.

Locuitorii din zona Perth au fost sfătuiţi să evacueze regiunea, iar mai multe adăposturi au fost amenajate înainte de sosirea furtunii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.