Chris Christie, singurul candidat la alegerile primare republicane care l-a criticat fără menajamente pe Donald Trump, dar care nu reuşea să aibă rezultate bune în sondaje, a anunţat miercuri că renunţă la cursa electorală, cu doar câteva zile înainte de caucus-urile (adunări electorale - n.r.) din Iowa, care deschid oficial competiţia internă din Partidul Republican pentru desemnarea candidatului la alegerile prezidenţiale din noiembrie, relatează Reuters şi presa americană.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Îmi suspend campania pentru preşedinţia Statelor Unite", le-a spus Chris Christie susţinătorilor săi din Windham, în statul New Hampshire.

"Prefer să pierd, dar să spun adevărul decât să mint pentru a câştiga", a declarat el. Christie a adăugat că suspendarea campaniei sale este "lucrul corect pe care trebuie să-l facă".

Fost guvernator al statului New Jersey, în vârstă de 61 de ani, Chris Christie a fost cândva un susţinător al lui Donald Trump, dar ulterior s-a transformat într-un critic acerb al acestuia, spunând că este egoist şi necinstit. Strategia sa nu i-a adus însă avântul necesar în campanie. El a avut sprijinul a doar 2% dintre republicani într-un sondaj Reuters/Ipsos realizat marţi la nivel naţional - acelaşi nivel de susţinere ca şi fosta reprezentantă republicană Liz Cheney, şi ea o adversară declarată a lui Trump, care însă nu şi-a anunţat niciodată dorinţa de a candida.

Christie a renunţat la cursa electorală cu doar câteva zile înainte de prima competiţie republicană de nominalizare, care va avea loc în 15 ianuarie în statul Iowa.

CITEȘTE ȘI CRONOLOGIE. Date-cheie în cursa prezidenţială din Statele Unite

Potrivit sondajului Reuters/Ipsos, Trump deţine un mare avans în competiţia pentru a fi candidatul Partidului Republican împotriva preşedintelui democrat Joe Biden la alegerile din noiembrie. Sondajul îl plasează la 49% din intenţiile de vot, cu mult în faţa fostei ale ambasadoare la ONU Nikki Haley, care are 12%, şi a guvernatorului Floridei, Ron DeSantis, cu 11%.

Anunţându-şi retragerea, Christie a explicat că nu mai vede o cale de urmat pentru campania sa, dar a repetat avertismentele cu privire la ce s-ar întâmpla dacă Trump ar câştiga alegerile prezidenţiale. "Mă voi asigura că în niciun caz nu-i voi permite lui Donald Trump să (mai fie) vreodată preşedinte al Statelor Unite şi asta este mai important decât ambiţia mea personală", a promis el. "Aşa că trebuie să decidem acum, trebuie să decidem în următoarele 10 luni cine vrem să fim ca ţară", a arătat Christie.

CE IMPACT ARE RETRAGEREA LUI CHRISTIE ŞI CE SPUN CEILALŢI CANDIDAŢI

Strategul republican John Feehery spune că ieşirea lui Chris Christie din cursa electorală ar putea să o ajute pe Nikki Haley în New Hampshire, statul care va organiza a doua competiţie pentru nominalizarea republicană la sfârşitul acestei luni, deoarece mulţi alegători ai lui Christie vor trece probabil în tabăra ei. În ciuda faptului că şi-a încheiat campania prezidenţială, numele lui Christie va rămâne pe buletinul de vot în New Hampshire, unde alegerile primare vor avea loc pe 23 ianuarie.

Dar în alte state retragerea lui Christie probabil i-ar fi de mai puţin ajutor lui Haley, crede Feehery.

De altfel, însuşi Christie a părut să pună la îndoială şansele lui Haley în ceea ce a părut să fie un moment, înainte de anunţul său oficial, în care nu şi-a dat seama că are microfonul deschis. "O să fie băgată în ceaţă. Amândoi ştim asta. Nu e pregătită să facă asta", a spus el.

Înainte de ieşirea sa din cursa electorală, Christie a criticat-o pe Haley în mod repetat şi a sugerat că aceasta candidează de fapt pentru a fi vicepreşedintele lui Donald Trump, cu gândul de a candida apoi la preşedinţie în 2028.

În reacţia sa la anunţul retragerii lui Christie, Haley, fostă guvernatoare a Carolinei de Sud, nu s-a referit direct la acest moment legat de ce a spus Christie la microfonul lăsat deschis, felicitându-l doar pentru campania sa şi adăugând: "Alegătorii au o opţiune clară în aceste alegeri - haosul şi dramatismul din trecut sau o nouă generaţie de leadership conservator".

 

Înainte de anunţul oficial, Christie nu a discutat cu Haley despre decizia sa de a-şi suspenda campania, a declarat o persoană informată despre planurile lui Christie.

În schimb, Christie a fost auzit la microfonul uitat deschis spunând că guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, candidatul de pe locul al treilea, l-a sunat şi a rămas "stană de piatră" când a auzit că se retrage.

Trump şi DeSantis au profitat amândoi de comentariile lui Christie. Trump a spus că acesta a făcut o "declaraţie foarte sinceră" despre Haley, în timp ce DeSantis a postat pe X că este de acord cu Christie.

Potrivit unei surse republicane citate de CNN, Chris Christie nu are de gând deocamdată să-şi declare susţinerea pentru vreun candidat sau altul. Iar o sursă familiarizată cu gândirea sa a declarat că el nu va sprijini niciun candidat care continuă să spună că îl va susţine pe Trump dacă acesta va deveni candidatul Partidului Republican.

ALIATUL DEVENIT ADVERSAR

Christie, un fost aliat al lui Trump devenit critic, care a încercat să se poziţioneze ca singurul candidat republican dispus să se confrunte cu fostul preşedinte combativ, a fost văzut ca un candidat cu şanse mari la nominalizarea partidului. De la lansarea candidaturii sale, în iunie, Christie a fost o prezenţă obişnuită în emisiunile de ştiri, oferind critici dure la adresa lui Trump, numindu-l inapt pentru funcţie şi susţinând că este responsabil din punct de vedere moral pentru atacul din 6 ianuarie 2021 asupra Capitoliului american.

În timp ce atacurile i-au adus lui Christie o fărâmă de susţinere în rândul republicanilor care doreau să se îndrepte într-o nouă direcţie, strânsa influenţă a lui Trump asupra celor mai activi membri ai partidului a însemnat pentru Christie imposibilitatea de a depăşi nivelul de jos, cotat cu o singură cifră, în sondajele naţionale.

Plecarea sa îl elimină din cursă pe cel mai vocal antagonist al lui Trump, deşi Haley a devenit din ce în ce mai critică la adresa lui Trump în ultimele săptămâni.

Christie a prezis în repetate rânduri că Trump va pierde probabil în alegerile generale în faţa preşedintelui democrat Joe Biden, având în vedere cele patru dosare penale care planează asupra candidaturii fostului preşedinte.

Christie a candidat la preşedinţie şi în 2016, dar şi-a încheiat campania după un rezultat dezamăgitor în alegerile primare din New Hampshire şi a devenit prima figură importantă a partidului care l-a susţinut pe Trump.

El a ajutat la pregătirea dezbaterilor lui Trump în 2020, dar l-a renegat pe fostul preşedinte în urma afirmaţiilor false ale acestuia potrivit cărora ar fi câştigat alegerile din 2020.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.