Chinezii au sărbătorit duminică trecerea în Anul Nou Lunar, anul Iepurelui de Apă, rugându-se pentru sănătate după trei ani de stres şi dificultăţi financiare cauzate de pandemie, în timp ce oficialii au raportat aproape 13.000 de noi decese cauzate de virus, între 13 şi 19 ianuarie, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cozile se întindeau pe o distanţă de aproape un kilometru în faţa emblematicului templu Lama din Beijing, care a fost închis în repetate rânduri înainte ca restricţiile COVID-19 să fie ridicate la începutul lunii decembrie, mii de persoane aşteptându-şi rândul să se roage pentru cei dragi.

O locuitoare din Beijing spune că îşi doreşte ca anul iepurelui să aducă "sănătate tuturor".

"Cred că acest val al pandemiei a dispărut", spune femeia în vârstă de 57 de ani.. "Eu nu am luat virusul, dar soţul meu şi toţi cei din familia mea au luat. Cred în continuare că este important să ne protejăm", adaugă femeia..

Anterior, oficialii au raportat aproape 13.000 de decese legate de COVID, înregistrate în spitale între 13 şi 19 ianuarie. Bilanţul se adaugă celor aproape 60.000 din luna anterioară. Experţii chinezi din domeniul sănătăţii spun că valul de infecţii din întreaga ţară a atins deja punctul maxim.

Actualizarea numărului de decese, de la Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor din China, vine pe fondul îndoielilor privind transparenţa datelor Beijingului şi rămâne extrem de scăzută în raport cu statisticile globale.

Spitalele şi casele de pompe funebre au fost copleşite după ce China a renunţat, la 7 decembrie, la cel mai strict regim din lume în privinţa controlului COVID şi la testarea în masă, într-o răsturnare bruscă de politică, ce a urmat unor proteste anti-restricţii de o amploare fără precedent în ultimele decenii.

Numărul de decese raportat de autorităţile chineze îi exclude însă pe cei care au murit la domiciliu, iar unii medici se tem să treacă COVID pe certificatele de deces.

La 14 ianuarie, China a raportat aproape 60.000 de decese legate de COVID, înregistrate în spitale între 8 decembrie şi 12 ianuarie, o creştere uriaşă faţă de cele peste 5.000 de decese raportate anterior pe întreaga perioadă a pandemiei.

Cheltuielile efectuate de casele funerare, pe articole, de la saci pentru cadavre la cuptoare de incinerare, au crescut însă în multe provincii, unul dintre cele mai evidente semne ale impactului real al COVID în China.

Unii experţi în sănătate se aşteaptă ca peste un milion de persoane să moară din cauza COVID în China, în acest an, iar firma britanică de date medicale Airfinity a prognozat că numărul deceselor cauzate de virusul pandemiei ar putea atinge 36.000 pe zi în această săptămână.

În timp ce milioane de muncitori imigranţi se întorc acasă pentru sărbătorirea Anului Nou Lunar, experţii în sănătate sunt îngrijoraţi în special în legătură cu persoanele care trăiesc în vasta zonă rurală a Chinei, unde facilităţile medicale sunt slabe în comparaţie cu cele din zonele de coastă bogate.

Au fost circa 110 milioane de călătorii pe calea ferată, în perioada 7-21 ianuarie, primele 15 zile ale celor 40 în care se călătoreşte de Anul Nou Lunar, ceea ce reprezintă o creştere cu 28% faţă de anul trecut. Un total de 26,23 milioane de călătorii au fost efectuate numai în ajunul Anului Nou Lunar pe calea ferată, autostrăzi, cu vapoare şi avioane, la jumătate faţă de nivelul de dinaintea pandemiei, dar în creştere cu 50,8% faţă de anul trecut, a relatat televiziunea de stat CCTV.

Mişcarea în masă a oamenilor în perioada sărbătorilor ar putea agrava pandemia, sporind infecţiile în unele zone, dar un al doilea val de COVID este puţin probabil pe termen scurt, a declarat sâmbătă Wu Zunyou, epidemiolog şef la Centrul chinez pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor. Posibilitatea unei mari reveniri în forţă a COVID în China, în următoarele două sau trei luni, este îndepărtată, deoarece 80% dintre oameni au fost deja infectaţi, a spus Wu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.