După declaraţia preşedintelui francez care a îndemnat Europa să nu "urmeze" Statele Unite în acest conflictul dintre China şi Taiwan, Beijingul şi-a exprimat miercuri satisfacţia faţă de o poziţie care "se va dovedi a fi o decizie strălucită", potrivit cotidianului chinez China Daily, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Spre deosebire de tonul de protest pe care îl au de obicei faţă de Occident, chinezii sunt plini de laude la adresa "ideilor foarte bune" ale lui Emmanuel Macron, care a cerut Uniunii Europene să nu "urmeze" Statele Unite în chestiunea Taiwanului.

Beijingul revendică suveranitatea asupra insulei de 23 de milioane de locuitori pe care de facto nu o controlează, în timp ce Washingtonul este principalul aliat şi furnizor de arme al Taiwanului.

În timpul vizitei sale făcute în China săptămâna trecută, preşedintele francez a declarat pentru site-ul american Politico şi pentru cotidianul economic Les Echos că Europa nu ar trebui să se alinieze cu Statele Unite sau cu China în cazul unui conflict în legătură cu Taiwanul. Aceste comentarii au fost publicate după întoarcerea sa la Paris şi au provocat controverse.

Macron reafirmă importanţa \
CITEȘTE ȘI Macron reafirmă importanţa "autonomiei strategice" a Europei faţă de China şi SUA


Comentariile preşedintelui francez sunt "în mod evident, rodul unei observaţii şi al unei reflecţii de lungă durată", scrie Global Times, un cotidian apropiat de guvernul chinez. Acesta le-a calificat drept "cuvinte ale adevărului" într-un articol publicat marţi.

"Unii oameni vor să construiască o falsă Europă în ochii opiniei publice şi să ascundă vocile şi interesele reale" ale europenilor, a afirmat ziarul, care adesea foloseşte un ton critic.

În cazul unui conflict în Taiwan, "cel mai rău lucru ar fi să credem că noi, europenii, ar trebui să fim nişte imitatori" şi "să ne adaptăm la ritmul american şi la o reacţie exagerată a Chinei", a declarat Emmanuel Macron, care a pledat pentru o "autonomie strategică" a Uniunii Europene. Aceste comentarii, publicate duminică, în acelaşi timp în care China a simulat bombardamente ţintite împotriva Taiwanului, au provocat confuzie în Occident.

Fostul preşedinte american Donald Trump l-a acuzat pe Emmanuel Macron că "pupă fundul Chinei" după vizita sa la Beijing, într-un interviu difuzat marţi.

CITEȘTE ȘI Trump îl acuză pe Macron că îl "pupă în fund" pe preşedintele chinez

Beijingul a declarat însă miercuri că nu este "surprins" de aceste reacţii. Poziţia liderului francez "se va dovedi a fi o decizie strălucită", deoarece reflectă "opoziţia faţă de un nou Război Rece", a apreciat jurnalistul Chen Weihua, corespondent la Bruxelles pentru China Daily, un cotidian oficial publicat în limba engleză. "Ideile lui Macron sunt foarte bune", a declarat şi un utilizator pe reţeaua de socializare Weibo, în acord cu multe alte comentarii. "Aroganţa şi inacţiunea Europei de mulţi ani au condus-o la o pasivitate strategică extremă în faţa SUA", spune unul dintre ei.

Emmanuel Macron a fost primit săptămâna trecută ca o vedetă în China, cu scene de euforie înaintea unei întâlniri cu studenţii din Canton (sud).

CITEȘTE ȘI UPDATE-Emmanuel Macron, primit de Xi Jinping pe un covor roşu uriaş, cu Marseilleza, în Piaţa Tiananmen, înaintea unui tête-à-tête la Palatul Poporului

Presa chineză nu a omis să sublinieze tratamentul ales de Xi Jinping faţă de oaspetele său, care a fost primit cu toate onorurile.Cu toate acestea, este "nerealist" să se creadă că Franţa va fi de partea Chinei în cazul unui conflict cu Statele Unite, avertizează influentul Hu Xijin, fost redactor-şef al Global Times şi susţinător al naţionalismului chinez. Europa şi SUA "au valori comune şi sunt legate de NATO", le-a spus el urmăritorilor de pe reţeaua socială Weibo.

CITEȘTE ȘI Taiwanul reproşează discret o ”incoerenţă” a poziţiei Franţei, în urma unor declaraţii ale lui Macron

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.