China este pregătită pentru discuţii cu SUA în vederea rezolvării disputelor comerciale pentru că cele două ţări au doar de pierdut din această confruntare, a anunţat vicepreşedintele chinez, Wang Qishan, scrie Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Beijingul şi Washingtonul şi-au impus taxe vamale reciproce privind bunurile în ultimele luni, iar niciuna dintre cele două ţări nu a dat înapoi într-o dispută care a afectat pieţele financiare şi economia la nivel mondial.

„Atât China cât şi SUA ar dori o cooperare mai bună”, a declarat Wang la Forumul Bloomberg New Economy din Singapore. „China este pregătită să aibă discuţii cu SUA privind problemele de interes comun şi să lucrăm pentru a ajunge la o soluţie privind comerţul, care să fie acceptabilă pentru ambele părţi”, a adăugat el. „Lumea are astăzi probleme majore care cer cooperarea între China şi Statele Unite. Noi credem că SUA şi China au de câştigat din cooperare şi de pierdut din confruntare”, a precizat Wang.

Comentariile lui Wang sunt în linie cu cele ale preşedintelui chinez, Xi Jinping, care a afirmat luni că Beijingul va fi mai deschis în relaţiile sale cu SUA. Trump a criticat China pentru ceea ce consideră a fi furt de proprietate intelectuală, bariere pentru afacerile americane şi un deficit în comerţ.

„Negativitatea şi furia nu sunt calea pentru a gestiona problemele care au apărut în urma globalizării economice şi nici barierele sau disputele nu vor rezolva problemele. Doar vor mări turbulenţele”, a declarat Wang. Beijingul susţine rezolvarea disputelor internaţionale prin reguli şi consens şi este împotriva soluţiilor unilaterale, a adăugat el. „Cooperarea economică şi comercială rămâne baza pentru o relaţie stabilă şi sănătoasă între China şi SUA, lucru benefic ambelor părţi. China va rămâne calmă şi raţională şi va fi mai deschisă, lucrând pentru beneficiul tuturor”, a afirmat Wang.

Departamentul de Stat al SUA a informat că Statele Unite şi China vor avea discuţii diplomatice şi de securitate la Washington, vineri.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.