China şi Uniunea Europeană (UE) trebuie ”să respingă mentalitatea Războiului Rece”, îndeamnă vineri în Norvegia ministrul chinez de Externe Qin Gang, în timp ce o reuniune ministerială a Celor 27 vizează să ”reajusteze”, în Suedia, poziţia europeană împotriva Beijingului, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Azi unii fac mare caz din povestea democraţiei împotriva autocraţiei şi merg până la a evoca un nou Război Rece”, a declarat într-o conferinţă de presă, în cursul unei vizite la Oslo, în Norvegia ministrul chinez de Externe Qin Gang.

”Dacă avem un nou Război Rece, rezultatul va fi şi mai dezastruos” decât precedentul, ”iar asta va afecta grav relaţiile şi cooperarea între China şi Europa”, a avertizat el.

China şi UE, împreună, ”să respingă mentalitatea Războiului Rece” între marile puteri, a îndemnat şeful diplomaţiei chineze.

Qin Gang a făcut aceste declaraţii în timp ce omologii săi din UE erau reuniţi la Stockholm, în Suedia vecină, cu scopul de a încerca să vorbească pe o singură voce împotriva Chinei.

”Trebuie să ne reajustăm poziţia faţă de China”, a anunţat, în deschiderea reuniunii, Înaltul Reprezentant UE însărcinat cu Politica Externă şi de Securitate Josep Borrell.

China şi Occidentul au poziţii opuse în numeroase subiecte - Ucraina, Taiwan, drepturile omului, uiguri.

Occidentalii nu au, la rândul lor, aceeaşi poziţie în toate aceste probleme.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.