China a declarat miercuri că respinge orice "critici sau presiuni" cu privire la legăturile sale cu Rusia, după ce Statele Unite au avertizat că vor trage la răspundere Beijingul dacă Rusia va face noi câştiguri teritoriale în Ucraina, relatează Associated Press.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"China şi Rusia au dreptul la o cooperare economică şi comercială normală", a declarat Mao Ning, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe. "Nu ar trebui să existe nicio interferenţă sau limite în acest tip de cooperare", a adăugat ea, iar "China nu acceptă nicio critică sau presiune" în acest sens, a punctat oficialul de la Beijing.

Marţi, adjunctul secretarului american de stat Kurt Campbell avertizase că noi cuceriri teritoriale ale Rusiei, după doi ani de război în Ucraina, ar putea "modifica echilibrul de putere în Europa într-un mod care, sincer, este inacceptabil", a spus diplomatul american.

"Am spus direct Chinei că, dacă va continua, va avea un impact asupra relaţiei dintre Statele Unite şi China. Nu vom sta cu mâinile în sân şi vom spune 'totul este în regulă'", a adăugat Campbell. "Este împotriva intereselor noastre", a adăugat el în cadrul unei reuniuni a Comisiei naţionale pentru relaţiile dintre SUA şi China.

Diplomatul a răspuns la o întrebare referitoare la vizita ministrului rus de externe Serghei Lavrov în China, marţi, în timpul căreia preşedintele chinez Xi Jinping s-a declarat dispus să consolideze coordonarea între cele două ţări.

În ultimii ani, cele două ţări şi-au intensificat contactele, iar parteneriatul lor strategic a devenit tot mai strâns de la invazia Moscovei în Ucraina vecină. Analiştii spun că China deţine avantajul în relaţia cu Rusia, influenţa sa crescând pe măsură ce izolarea internaţională a Moscovei se adânceşte.

Beijingul a declarat miercuri că "a jucat întotdeauna un rol constructiv" în căutarea unei soluţii la războiul din Ucraina. "Dacă o ţară este cu adevărat preocupată de pacea din Ucraina şi speră la o încetare rapidă a crizei, ar trebui mai întâi să reflecteze asupra cauzelor profunde ale crizei", a punctat purtătoarea de cuvânt al MAE de la Beijing.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.