Autorităţile chineze au plasat marţi în carantină Lanzhou (nord-vest), un oraş cu patru milioane de locuitori, din cauza unei intensificări a cazurilor de covid-19, cu 100 de zile înantea Jocurilor Olimpice (JO) de iarnă de la Beijing, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

China - ţara în care a apărut noul coronavirus în urmă cu aproape doi ani - a anunţat marţi 29 de contaminări cu SARS-CoV-2 de origine locală.

Majoritatea acestor cazuri au legătură cu deplasări ale unui grup de turişti contaminaţi.

Acest bilanţ poate părea derizoriu în comparaţie cu cele înregistrate zilnic în alte părţi ale lumii, însă ele determină Beijingul să ia măsuri dure în contextul în care China se pregăteşte să găzduiască la Beijing JO de iarnă, începând de la 4 februarie.

La Lanzhou, toate cartierele rezidenţiale sunt supuse unei ”gestionări închise” şi unui control strict al deplasărilor, a anunţat marţi primăria oraşului.

Orice ieşire din casă este posibilă de-acum numai în vederea unor ”cumpărături  esenţiale”, un imperativ impus de pandemia covid-19, sau în vederea ”unui tratament medical de urgenţă”, au anunţat într-un comunicat autorităţile.

Beijingul este de asemenea tensionat, odată cu apropierea JO.

În ultimele zile, autorităţile le-au cerut locuitorilor capitalei chineze să evite călătoriile ”neesenţaile” în afara oraşului şi marile adunări.

Orice persoană care soseşte la Beijing dintr-o regiune în care se înregistrează cazuri covid-19 este necesar să prezinte un test covid-19 negativ.

Maratonul de la Beijing a fost amânat pe termen nedeterminat. Aproximativ 30.000 de persoane urmau să ia parte, duminica viitoare, la acest maraton.

TREI ANCHETE

Un semn al gravităţii situaţiei în ochii autorităţilor este faptul că Poliţia Beijingului a anunţat luni că a deschis trei anchete cu privire la nerespectarea regulilor sanitare.

Între suspecţi se află persoane contaminate cu noul coronavirus care şi-ar fi ascuns starea sănătăţii, locuitori plasaţi în carantină care au încălcat carantina şi farmacişti acuzaţi de faptul că au dat medicamente pentru febră şi tuse unor clienţi fără să informeze autorităţile.

China şi-a reluat activitatea socială şi economică aproape normal în 2020, în urma unei urmăriri stricte a deplasărilor prin aplicaţii pe telefoane mobile.

Ea a înregistrat numai doi morţi din cauza covid-19 în decurs de un an.

China menţine o politică sanitară care vizează ”zero infecţii” cu SARS-CoV-2, o limitare drastică a intrării pe teritoriul chinez, carantine, izolări şi teste imediat ce apar câteva cazuri.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.