China a lansat sâmbătă manevre militare în jurul Taiwanului ca un "avertisment sever", potrivit presei de stat, după ce protestase faţă de o escală în Statele Unite a vicepreşedintelui taiwanez, William Lai. De la lansarea demonstraţiilor chineze de forţă, Taiwanul a detectat 42 de incursiuni ale avioanelor militare ale Beijingului în zona sa de apărare aeriană. relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Comandamentul zonei şi Armata Populară Chineză de Eliberare au lansat sâmbătă patrule aeriene şi maritime comune şi exerciţii militare ale marinei şi aviaţiei în jurul insulei Taiwan", a scris agenţia oficială Xinhua, citându-l pe purtătorul de cuvânt al armatei chineze, Shi Yi.

Aceste manevre sunt destinate să testeze capacitatea navelor şi avioanelor chinezeşti "de a prelua controlul spaţiului aerian şi maritim" şi de a lupta "în condiţii reale", se precizează în articolul agenţiei de presă oficiale a Chinei. De asemenea, exerciţiile sunt menite să servească drept "avertismente severe împotriva cooperării separatiştilor" din Taiwan "cu elemente străine şi a provocărilor acestora", adaugă agenţia.

Taiwanul a declarat că a detectat 42 de incursiuni ale unor avioane militare chineze în zona sa de apărare aeriană după ce China a anunţat lansarea exerciţiilor militare. Ministerul Apărării din Taiwan a precizat într-un comunicat că a înregistrat "succesiv" 42 de incursiuni începând de sâmbătă, de la ora (locală) 09:00. Dintre aceste incursiuni, 26 de avioane de război au trecut linia mediană a Strâmtorii Taiwan, a precizat ministerul. Potrivit aceluiaşi document, opt nave chineze au participat de asemenea la manevrele, care, potrivit Beijingului, au avut ca scop simularea unor "condiţii reale de luptă".

Taiwanul a condamnat cu fermitate "acest comportament iraţional şi provocator" şi a promis să trimită "forţele adecvate pentru a răspunde (...), pentru a apăra libertatea, democraţia şi suveranitatea Taiwanului". "Desfăşurarea unui exerciţiu militar (...) sub un pretext fals nu numai că nu contribuie la pacea şi stabilitatea în strâmtoarea Taiwan, dar evidenţiază şi mentalitatea militaristă (a Chinei) şi confirmă natura hegemonică a expansiunii sale militare", a declarat sâmbătă Ministerul Apărării din Taiwan, într-un comunicat.



William Lai, favorit în alegerile prezidenţiale din Taiwan de anul viitor, care s-a descris drept un "luptător pragmatic pentru independenţă", este oaia neagră a Beijingului. Medicul cu studii la Harvard devenit politician s-a oprit la New York şi San Francisco după o călătorie în Paraguay, una dintre puţinele naţiuni care recunosc oficial Taiwanul.

Ministrul taiwanez de externe a acuzat, de asemenea, China că încearcă să influenţeze alegerile din Taiwan, din ianuarie 2024, după ce Beijingul a lansat exerciţii militare în jurul insulei. "Republica Populară Chineză a arătat clar că doreşte să influenţeze viitoarele alegeri naţionale din Taiwan. Este de datoria cetăţenilor noştri să decidă, nu a vecinului nostru tiranic", a declarat Joseph Wu.

Călătoria lui William Lai a atras furia Chinei, care se opune oricărui contact oficial între ţările occidentale şi Taiwan, insula pe care o consideră una dintre provinciile sale. Beijingul consideră că astfel de contacte legitimează autorităţile taiwaneze şi subminează pretenţiile sale de suveranitate asupra insulei.

Washingtonul făcuse apel la calm în legătură cu escala lui William Lai, care, potrivit autorităţilor taiwaneze, era doar "în trecere" prin Statele Unite, în drum spre Paraguay pentru a participa la învestirea preşedintelui ales Santiago Peña.

Dar sâmbătă, un oficial din cadrul biroului Partidului Comunist Chinez însărcinat cu problemele legate de Taiwan a "condamnat cu fermitate" călătoria lui William Lai, calificând-o drept o "nouă provocare" menită să "consolideze conivenţa cu Statele Unite", potrivit Xinhua. "Cea mai recentă "escală" a lui Lai (...) a fost un camuflaj pe care l-a folosit pentru a vinde interesele Taiwanului, pentru a obţine câştiguri în alegerile locale prin manevre necinstite", a declarat oficialul, potrivit aceluiaşi articol. "Acţiunile lui Lai au dovedit că este un adevărat scandalagiu, care va împinge Taiwanul în pragul războiului şi va cauza probleme serioase compatrioţilor taiwanezi", a continuat oficialul.

William Lai a fost nominalizat de Partidul Democrat Progresist pentru a candida la preşedinţie în 2024 şi a-i succeda preşedintei Tsai Ing-wen, al cărei al doilea mandat se va încheia atunci.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.