China a anunţat luni că va impune taxe mai mari pentru mai multe bunuri americane printre care şi legumele congelate şi gazul natural lichefiat după ce preşedintele american Donald Trump a avertizat Beijingul să nu ia o astfel de măsură, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Decizia, care era aşteptată după ce Statele Unite au majorat taxele săptămâna trecută pe bunuri chinezeşti în valoare de 200 de miliarde de dolari, a sporit îngrijorările cu privire la un potenţial război comercial între cele mai mari economii ale lumii.
 
Ministerul Finanţelor din China a anunţat că plănuieşte să impună taxe de la 5% la 25% pentru 5.140 de produse americane în valoare de 60 de miliarde de dolari. Acestea vor intra în vigoare începând cu 1 iunie.
 
„Modificările asupra taxelor din partea Chinei reprezintă un răspuns la unilateralismul şi protecţionismul din partea SUA. China speră că SUA va reveni la calea corectă privind comerţul bilateral şi se va întâlni cu China la jumătatea drumului”, a informat ministerul.
 
Tot luni, mai devreme, Trump a avertizat China să nu ia o astfel de măsură.
 
Însă într-o serie de postări Trump a afirmat că Beijingul „a profitat atât de mult de SUA pentru mulţi ani”.
„Astfel, China nu ar trebui să răspundă – situaţia doar se va înrăutăţi!”, a adăugat el.
Consumatorii americani vor putea evita taxele cumpărând aceleaşi produse din alte surse, a informat Trump.
„Multe companii taxate vor părăsi China pentru Vietnam şi alte astfel de ţări din Asia. De aceea China doreşte atât de mult să ajungem la un acord”, a afirmat Trump.
Anterior, principalul consilier economic al lui Trump, Larry Kudlow, a avertizat că „ambele părţi vor suferi” din cauza acestei dispute.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.