China l-a numit vineri pe Dong Jun în funcţia de ministru al apărării, a anunţat vineri agenţia oficială Xinhua, citând o decizie a Comitetului Permanent al Congresului Naţional al Poporului, parlamentul chinez, relatează AFP şi Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Postul era vacant de la demiterea, în octombrie, a predecesorului său, Li Shangfu, a cărui ultimă apariţie publică a fost la sfârşitul lunii august. Nu a fost oferit niciun motiv pentru înlăturarea sa după doar şapte luni de mandat.

Dong Jun, născut în 1961, a fost promovat în funcţia de comandant al marinei în august 2021. Anterior, el a fost adjunct la conducerea Comandamentului de Sud al armatei chineze, a cărui zonă de operaţiuni include Marea Chinei de Sud, unde Beijingul are dispute teritoriale cu ţările vecine.

Această promovare vine ca o surpriză. Analiştii se aşteptau ca Liu Zhenli, un general în vârstă de 59 de ani, şef al Statului Major Întrunit, să devină noul ministru al apărării, scrie AFP. Săptămâna trecută, el a purtat discuţii cu omologul său american, generalul Charles Brown Jr., în prima convorbire la cel mai înalt nivel militar între cele două puteri ale lumii în decurs de peste un an.

Oficiali militari de rang înalt din SUA şi China au vorbit pentru prima dată în mai bine de un an
CITEȘTE ȘI Oficiali militari de rang înalt din SUA şi China au vorbit pentru prima dată în mai bine de un an

Numirea unui nou ministru al apărării în China vine după o remaniere la conducerea unităţii armatei chineze responsabile de rachetele strategice, inclusiv de cele nucleare. În iulie, autorităţile au anunţat o nouă conducere pentru această unitate, fără a explica schimbarea. La momentul respectiv, presa a relatat despre o anchetă de corupţie în care ar fi fost implicat fostul şef al unităţii, care nu mai fusese văzut în public de săptămâni întregi.

CE ARATĂ NUMIREA LUI DONG JUN

Rolul ministrului apărării din China este de a fi imaginea publică a Armatei Populare de Eliberare în relaţiile cu mass-media şi cu alte forţe armate. Un element crucial al misiunii sale este de a dialoga cu armata Statelor Unite pentru a reduce riscul de conflict în legătură cu Taiwanul şi Marea Chinei de Sud, două puncte fierbinţi de care Dong, în vârstă de 62 de ani, nu este străin.

Înainte de a deveni şeful Marinei Armatei Populare de Eliberare şi de a fi numit general cu drepturi depline în 2021, el a fost vicecomandant al Flotei Mării de Est, coloana vertebrală a ceea ce este acum Comandamentul Teatrului de Est - principala forţă responsabilă într-o eventuală luptă cu Taiwanul, insula autoguvernată pe care China o consideră a sa.

"Dong ar fi familiarizat cu gestionarea întâlnirilor apropiate dintre armata chineză şi cea americană. Acest lucru este util atunci când va trebui să gestioneze crize între cele două armate", a declarat Li Mingjiang, cercetător în domeniul relaţiilor internaţionale la Şcoala Rajaratnam de Studii Internaţionale din Singapore.

Wen-Ti Sung, politolog şi cercetător la Global China Hub al Atlantic Council, a declarat că alegerea lui Dong în funcţia de ministru ar putea fi un semn că epurările sunt încă în curs de desfăşurare în cadrul Departamentului de dezvoltare a forţei de rachete şi de echipamente. Cei doi miniştri ai apărării care l-au precedat în funcţie proveneau din aceste forţe. Ei au dispărut de atunci din atenţia publicului.

Dong îl înlocuieşte pe Li Shangfu, care a condus departamentul însărcinat cu achiziţia şi cercetarea echipamentelor înainte de a prelua postul de ministru al apărării în luna martie. Li nu a mai fost văzut în public din 25 august.

Potrivit Reuters, Li a fost investigat pentru corupţie legată de achiziţia şi dezvoltarea de echipamente.

Beijingul nu a explicat dispariţia lui Li, dar l-a retras din funcţia de ministru al apărării şi de consilier de stat, în octombrie. În timpul scurtului său mandat de ministru, Li nu s-a întâlnit cu omologul său american - secretarul apărării Lloyd Austin. Ministerul a explicat că Washingtonul va trebui mai întâi să elimine sancţiunile pe care le-a impus lui Li în 2018 din cauza rolului său în achiziţionarea de avioane şi echipamente ruseşti. Dong nu s-ar confrunta cu o astfel de constrângere, deoarece din câte se ştie, nu se află sub incidenţa sancţiunilor americane.

Când preşedinţii Joe Biden şi Xi Jinping s-au întâlnit luna trecută la San Francisco, ambii lideri au convenit să reia discuţiile militare la nivel înalt, care au fost suspendate după vizita preşedintei Camerei Reprezentanţilor de atunci, Nancy Pelosi, în Taiwan în august 2022.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.