China este necesar să dialogheze ”în mod direct” cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, dacă vrea ca planul său de pace să fie luat în seios, îndeamnă secretarul general al NATO Jens Stoltenberg la prezentarea raportului de activitate a Alianţei în 2022, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedinţii rus Vladimir Putin şi chinez Xi Jinping s-au reîntâlnit marţi la Moscova pentru a discuta despre Războiul rus din Ucraina şi o consolidare a relaţiilor ”strategice” dintre Rusia şi China împotriva Occidentului.

Putin s-a declarat pregătit să discute o iniţiativă chineză vizând încetarea conflictului, pe baza unui document publicat în februarie de către Beijing, care îndeamnă la o negociere a păcii.

”Ucrainei îi revine să decidă care sunt condiţiile acceptabile ale oricărei soluţii paşnice”, a subliniat Jens Stoltenberg într-o conferinţă de presă, la sediul NATO, la Bruxelles, în care a prezentat raportul de activitate al Alianţei Nord-Atlantice în 2022.

”China trebuie să înţeleagă punctul de vedere al Ucrainei şi să dialogheze direct cu preşedintele (Volodimir) Zelenski”, a subliniat el.

”Orice soluţie de pace în Ucraina trebuie să aibă la bază respectarea integrităţii teritoriale şi suveranităţii Ucrainei”, a insistat Stoltenberg.

”Un armistiţiu sau orice soluţie care nu respectă suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei va fi doar un mijloc de îngheţare a războiului şi de a permite Rusiei să-şi refacă forţele şi să atace din nou. Nu ar fi o  pace dreaptă şi durabilă”, a avertizat secretarul general al NATO.

Jens Stoltenberg a îndemnat din nou Beijingul să nu furnieze armament Rusiei.

”Nu avem dovezi dă China furnizează armament Rusiei”, a declarat el.

”China nu trebuie să ofere ajutor Rusiei. Ar înseamna să susţină un război ilegal, să prelungească războiul şi să susţină invazia ilegală a Ucrainei. este un lucru pe care China ar trebui să nu-l facă”, a avertizat Stoltenberg.

NATO şi China nu sunt parteneri.

Însă Alianţa Nord-Atlantică nu consideră China un adversar, se arată în raportul de activitate al NATO în 2022.

”Noul concept strategic adoptat de Alianţă la summitul de la Madrid în iunie 2022 identifică Rusia drept cea mai importantă ameninţare la adresa securităţii noastre, împreună cu terorismul, şi arată clar că China ne sfidează interesele, securitatea şi valorile”, a subliniat  Jens Stoltenberg.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.