China sare în ajutorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) după dezangajarea Statelor Unite şi a anunţat joi o nouă donaţie în valoare de 30 de milioane de dolari cu scopul de a ajuta instituţia ONU să lupte împotriva covid-19, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”China a decis să plătească 30 de milioane de dolari (28 de milioane de euro) în plus, în numerar, OMS”, a anunţat joi un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de externe Geng Shuang.

”Acest lucru va ajuta la prevenirea şi controlul epidemiei covid-19 şi la susţinerea dezvoltării sistemelor de sănătate în ţările în curs de dezvoltare”, a subliniat elîntr-o conferinţă de presă.

Acest anunţ are loc în contextul în care Statele Unite şi-au suspendat în mod zgomotos, săptămâna trecută, finanţarea instituţiei internaţionale, cu sediul la Geneva, denunţând luările acesteia de poziţie, în ochii săi prea favorabile Beijingului.

Preşedintele american Donald Trump a denunţat tot atunci ”proasta gestionare” de către OMS a pandemiei covid-19, care s-a soldat cu peste 180.000 de morţi în lume de la apariţia acesteia în China, la sfrşitul lui 2019.

Numeroşi experţi avertizează cu privire la o creştere a contaminărilor - mai ales în în Africa, unde numărul paturilor disponibile în unităţile de terapie intensivă nu depăşeşte cinci la un milion de locuitori, faţă de 4.000 în Europa.

”Susţinerea OMS într-un moment critic al luptei mondiale împotriva epidemiei înseamnă apărarea idealurilor şi principiilor multilateralismului şi apărarea statutuli şi autorităţii ONU”, a justificat Geng Shuang, care a subliniat de asemenea că China a plătit deja 20 de milioane de dolari (19 milioane de euro) OMS, părând să se refere la o donaţie din martie.

După dezangajarea americană, Beijingul a acuzat Washingtonul de ”subminarea cooperării internaţionale” împotriva covid-19 şi l-a îndemnat să-şi ”asume serios responsabilităţile şi obligaţiile”.

Statele Unite sunt principalul finanţator al OMS, o instituţie multilaterală creată în 1948 şi a cărei funcţionare şi misiune sunt tributare creditelor acordate de statele membre şi donaţiile unor binefăcători privaţi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.