Statele Unite şi China au discutat luni despre problema controlului armelor nucleare, anunţă marţi un purtător de cuvânt al Departamentului de Sat american, Vedant Patel, primele discuţii despre acest subiect din timpul preşedinţiei lui Barack Obama, care relevă o nouă etapă diplomatică între cele două puteri, în contextul în care preşedintele american Joe Biden urmează să se întâlnească cu omologul său chinez Xi Jinping la jumătatea lui noiembrie în America, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Niciun progres concret nu este aşteptat la sfârşitul acestor discuţii, care au loc în urma unei vizite la Washington, la sfârşitul lui octombrie, a ministrului chinez de Externe Wang Yi.

”Noi am cerut întotdeauna Chinei să se angajeze în mod veritabil în problema reglementării arsenalelor şi a reducerii riscurilor strategice”, a declarat presei Vedant Patel.

Este vorba despre o ”continuare a eforturilor în vederea gestionării relaţiei (între cele două ţări) în mod responsabil şi a ne asigura ca competiţia să nu degenereze în conflict”, a subliniat el.

Preşedintele american Joe Biden ar putea să se întâlnească cu omologul său chinez Xi Jinping săptămâna viitoare, la San Francisco, în marja summitului Cooperării Economice Asia-Pacific (APEC).

Această întâlnire nu a fost însă confirmată de către Beijing.

China deţinea ”peste 500 de focoase nucleare operaţionale în mai 2023” şi este pe cale să aibă ”probabil peste 1.000 până în 2030” - un ritm mai rapid decât se estima anterior, potrivit unui raport difuzat de  Pentagon la jumătatea lui octombrie.

Statele Unite deţin aproximativ 3.700 de ogive nucleare, iar Rusia 4.500, potrivit Institutului Internaţional de Cercetarea Păcii de la Stockholm (SIPRI), potrivit căruia China deţine 410.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.