Un spital improvizat, construit în zece zile - o realizare în toiul epidemiei -, îşi primeşte primele grupuri de pacienţi la Wuhan, cu ambiţia de a relaxa celelalte instituţii supraaglomerate din oraşul în care a apărut noul coronavirus, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Chinezii au devenit pasionaţi de construirea acestei structuri de 1.000 de paturi. Televiziunea difuza 24 de ore din 24, pe Internet, imagini cu cei aproape 4.000 de muncitori şi o adevărată armată de escavatoare muncind pe acest şantier spectaculos.

Plasată sub înalt control militar, această structură - intitulată "Huoshenshan" - este unul dintre cele două spitale de prefabricate construite în vederea scăderii presiunii asupra instituţiilor spitaliceşti din această metropolă cu 11 milioane de locuitori, care se confruntă cu un enorm aflux de pacienţi.

Un grup de 50 de persoane contaminate cu pneumonia virală a fost trimis marţi în sediul medicalizat, de 34.000 de metri pătraţi, a anunţat agenţia oficială de presă China Nouă.

Televiziunea publică CCTV a difuzat imagini cu pacienţi echipaţi cu măşti care cobor din ambulanţe roşu cu alb şi se aşează în scaune cu rotile sau pe tărgi, ajutaţi de medici în combinezon în întregime albastru.

Mai sângeroasă în China continentală decât sindromul respirator acut sever (SARS) din 2002-2003, epidemia de pneumonie în curs s-a soldat deja cu 425 de morţi, majoritatea în provincia Hubei (centru), a cărei capitală este Wuhan.

Coronavirusul s-a extins de asemenea în alte peste 20 de ţări.

CONECTAT LA 5G

Noul spital a fost construit cu muncitori mobilizaţi zi şi noapte. Toţi au purat măşti, aşa cum le cer autorităţile tuturor locuitorilor Wuhanului.

După ce au aplatizat terenul, au turnat fundaţii de beton şi au racordat locul la apă şi electricitate, ei au instalat, din materiale prefabricate, 400 de saloane, echipate cu aparate medicale, dar şi săli de baie.

Locul este racordat la 5G, care cu ajutorul bandei sale va permite telecomunicaţii ultrarapide şi diagnosticări video la distanţă de către experţi care pot ghida personalul de la faţa locului, potrivit Chinei Noi.

"Huoshenshan" înseamnă ”Muntele Zeului Focului”, un personaj din mitologia taoistă menit să evacueze virusurile prin lovirea corpului, cu ajutorul căldurii pe care o degajă.

Spitalul a fost încredinţat duminică armatei. O echipă medicală militară de 1.400 de persoane lucrează în spital, dintre care unele au participat la lupta împotriva SARS şi Ebola.

Al doilea spital improvizat este în construcţie la Wuhan, pe un loc redenumit Leishenshan (”Muntele Zeului Fulgerului”, cel care-i pedepseşte pe cei care persecută oamenii) şi urmează să primească primii pacienţi săptămâna aceasta. Acesta urmează să aibă 1.600 de paturi.

STADION

Aceste două stabilimente au fost ridicate după modelul Spitalului Xiaotangshan de la Beijing. Acesta a fost construit în 2003 într-o săptămână, pentru a primi bolnavi de SARS.

Epidemia a ucis la acea vreme 349 de persoane în China continentală şi aproape 300 în teritoriul semiautonom Hong Kong (sud).

Construirea Spitalului Huoshenshan a fost sărbătorită de propaganda de stat ca un simbol al forţei mobilizării excepţionale de care este capabilă China în faţa catastrofelor.

Ea maschează în mod provizoriu criticile care vizează autorităţile din Wuhan din cauza unei presupuse lentori cu care au decretat starea de urgenţă în faţa epdemiei.

Principalul reprezentant politic al oraşului a mărturisit săptămâna trecută că-şi ”reproşează” faptul că a reacţionat prea tardiv. ”Sunt cuprins de un sentiment de vină”, a declarat Ma Guoqiang, secretarul local al Partidului Comunist Chinez (PCC, unic).

Wuhanul a anunţat luni seara instalarea în curs într-un stadion şi în două centre de congres a unui număr suplimentar de 3.400 de paturi, care să primească pacienţi ce prezintă simprome uşoare.

În virtutea unui cordon sanitar, peste 50 de milioane de persoane din Hubei au interdicţia de a-şi părăsi oraşul. Pot intra şi ieşi doar personal medical, hrană şi furnituri medicale.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.