Beijingul denunţă miercuri critici din Occident cu privire la o nouă lege a securităţii adoptată marţi prin vot de către Consiliul Legislativ (Parlamentul local) din Hong Kong - care prevede închisoarea pe viaţă în cazul unor infracţiuni ca trădarea şi insurecţia - şi acuză Guvernul britanic de faptul că dă dovadă de o ”mentalitate profund ancorată de colonizator” şi Uniunea Europeană (UE) de ”ipocrizie”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Consiliul Legislativ din Hong Kong, o fostă colonie britanică retrocedată Chinei în 1997, a adoptat marţi, în unanimitate, o nouă lege a securităţii naţionale, care prevede pedepsirea cu închisoarea pe viaţă a ”trădării” şi ”insurecţiei”.

Textul, care urmează să intre în vigoare la 23 martie, completează legea securităţii naţionale impusă de Beijing în acest teritoriu în 2020, în urma unor mari manifestaţii, cu un mai înainte, în favoarea democraţiei la Hong Kong.

Evenimente

13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Depozitarul Central, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast, Evergent Investment
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, Imobiliare.ro, Nordis, Meta Estate, Genesis Property

Ministrul britanic de Externe David Cameron a denunţat faptul că acest text ”va aduce şi mai multe atingeri drepturilor şi libertăţilor în oraş” şi ”subminează aplicarea de către Hong Kong a obligaţiilor internaţionale” cu caracter constrângător prevăzute la retrocedare.

Ca răspuns, Comisariatul chinez însărcinat cu Afaceri Externe  reproşează Regatului Unit faptul că este ”ipocrit şi foloseşte standarde duble”, referindu-se la legi britanice ale securităţii naţionale, dintre care una a fost adoptată anul trecut.

”Regatul Unit a făcut comentarii incendiare şi iresponsabile despre situaţia de la Hong Kong (...), din cauza unei mentalităţi profund ancorate de colonizator şi de predicator”, denunţă Comisariatul, care face oficiu de minister al afacerilor externe chinez la Hong Kong.

”Cerem de îndată Regatului Unit să-şi corecteze poziţia, să înfrunte realitatea şi să renunţe la fantasma de a-şi continua influenţa colonială la Hong Kong”, denunţă miercuri, într-un comincat, comisariatul.

Comisariatul publică un răspuns distinct criticilor UE, care consideră că noua lege afectează ”atractivitatea pe termen lung” a teritoriului ca centru internaţional de afaceri.

”Cerem ca UE să ţină cont de îndată de interesul viu pe care-l suscită legea la Hong Kong şi să-şi abandoneze politica ipocrită” şi ”prejudecăţile”, scrie Comisariatul.

”O ŢARĂ, DOUĂ SISTEME”

Noua lege adoptată de Parlamentul local enumeră cinci categorii de infracţiuni, în afara celor pedepsite de textul din 2020, şi anume trădarea, insurecţia, spionajul şi furtul de secrete de stat, sabotajul care pune în pericol securitatea naţională, răzvrătirea şi ”amestecul extern”.

Noua lege - denumită ”Articolul 23” - are ca scop să acopere ”goluri” lăsate de precedenta legislaţie, a anunţat liderul Hong Kongului John Lee.

Guvernul teritoriului apreciază că crearea acestei noi legi este necesară în virtutea Legii fundamentale - mini-Constituţia insulei de la retrocedare, în 1997.

Ambasada chineză în Regatul Unit dă asigurări că textul ”protejează complet drepturile şi libertăţile de care se bucură locuitorii Hong Kongului” şi îl acuză pe David cameron de ”distorsionarea realităţii”.

Statele Unite, ONU şi Japonia au criticat, la rândul lor, Articolul 23.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat american, Vedant Patel, a declarat marţi că Washingtonul este ”alarmat” de conţinutul legii.

Înaltul Comisar ONU al Drepturilor Omului Volker Türk a catalogat textul şi adoptarea acestuia ”pripită” drept ”un pas înapoi în apărarea drepturilor omului”.

Japonia şi-a exprimat ”marea îngrijorare faţă de adoptarea (legii) care va submina şi mai mult încrederea în principiul «o ţară,. două sisteme»”, menit să garanteze libertăţile de la Hong Hong, ca autonomia judiciară şi legislatovă faţă de China continentală, care i-a adus statutul de centru financiar mondial.

Acest principiu prevăzut de Acordul retrocedării este în vigoare până în 2047.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.