China consideră că situaţia din Gaza este "foarte gravă", existând un risc crescut de conflict terestru pe scară largă şi de răspândire a ostilităţilor armate de-a lungul graniţelor vecine, a declarat trimisul special al Beijingului pentru Orientul Mijlociu, Zhai Jun, citat, luni, de presa chineză de stat, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ambasadorul Zhai Jun, care se află în vizită în Orientul Mijlociu, a declarat că efectele de propagare în regiune şi la nivel internaţional se extind, pe măsură ce conflictul de-a lungul graniţelor israeliano-libaneză şi israeliano-siriană se extinde, "făcând ca perspectivele să fie îngrijorătoare".

Zhai a cerut comunităţii internaţionale să fie "extrem de vigilentă în această privinţă" şi să ia măsuri imediate. El a îndemnat părţile implicate să respecte cu stricteţe dreptul umanitar internaţional şi să evite un dezastru umanitar grav, depunând în acelaşi timp "eforturi comune pentru a controla situaţia".

Zhai a mai spus că China este dispusă să facă "tot ceea ce este propice" pentru a promova dialogul, a obţine încetarea focului şi a restabili pacea, precum şi pentru a promova soluţia a două state şi o rezolvare justă şi de durată a conflictului, a precizat Televiziunea Centrală Chineză.

Săptămâna trecută,  la o întâlnire cu omologul său rus în Qatar - un intermediar în acest conflict - , Zhai a pus cauza crizei dintre Israel şi Gaza pe seama lipsei de garanţii pentru drepturile palestinienilor,

Zhai a declarat că China va continua să menţină o comunicare strânsă cu comunitatea internaţională, inclusiv cu ţările arabe, şi că va vizita în continuare Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită, Iordania şi alte ţări din regiune pentru a consolida în continuare coordonarea în scopul de a pune capăt crizei.

Înaintea deplasării sale, Zhai a avut convorbiri telefonice cu şefii ministerelor de externe ale palestinienilor, Israelului, Egiptului, Arabiei Saudite, Emiratelor Arabe Unite şi Norvegiei, precum şi cu reprezentanţii speciali la Naţiunile Unite şi Uniunea Europeană.

China a oferit şi va continua să ofere asistenţă umanitară de urgenţă palestinienilor prin intermediul Naţiunilor Unite şi prin canale bilaterale pentru a contribui la atenuarea crizei umanitare, a adăugat Zhai.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.