Beijingul a înregistrat cea mai fierbinte zi de iunie joi, a anunţat serviciul meteorologic naţional, în timp ce zonele din nordul Chinei s-au confruntat cu temperaturi de 40 de grade, relatează The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Vineri, capitala chineză şi-a actualizat avertizarea vreme caldă la „cod roşu” - cel mai ridicat dintr-un sistem de alertă cu coduri de culori - spunând că majoritatea zonelor oraşului se vor confurnta cu temperaturi de până la 40 de grade Celsius. China are un sistem de avertizare meteo pe patru niveluri, cu roşu cel mai grav, urmat de portocaliu, galben şi albastru.

Conform oamenilor de ştiinţă, creşterea temperaturilor globale – cauzată în mare parte de arderea combustibililor fosili – agravează fenomenele meteorologice extreme din întreaga lume, iar multe ţări din Asia s-au confruntat cu valuri de căldură mortale şi cu temperaturi record în ultimele săptămâni.

La staţia meteo Nanjiao din sudul Beijingului, considerată un punct de referinţă pentru temperaturile din capitală, mercurul a atins 41,1 grade Celsius joi, la 15:19 (07.19 GMT), a anunţat serviciul meteorologic într-un comunicat transmis şi de postul de stat CCTV.

Această temperatură este cu o jumătate de grad mai mare decât recordul lunar anterior al staţiei, de 40,6 grade Celsius, din iunie 1961 - anul în care China a început să aibă înregistrări meteorologice - şi a doua după cele 41,9 grade Celsius măsurate în iulie 1999.

La nivel naţional, 17 staţii meteo „au înregistrat temperaturi extreme record”, joi, potrivit Centrului Naţional de Meteorologie.

„Nu era niciodată atât de cald în iunie înainte, dar acum este atât de cald, mâinile îmi tremură”, a scris un utilizator pe platforma de socializare Weibo.

„Există trei sori care strălucesc deasupra Beijingului chiar acum?” a scris altul.

Căldura puternică a coincis cu festivalul Dragon Boat, o perioadă în care mulţi chinezi ies din case şi socializează.

Se estimează că temperaturile ridicate vor persista în nordul Chinei pe parcursul celor trei zile de sărbătoare publică, în special în jurul Beijingului şi în zone din Mongolia Interioară şi Xinjiang.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.