China a acuzat Marea Britanie şi Uniunea Europeană de ipocrizie pentru că şi-au exprimat îngrijorarea privind reţinerea a doi cetăţeni canadieni în China. Beijingul susţine că este vorba despre un standard dublu, aceeaşi atitudine lipsind în cazul cetăţencei chineze arestate în Canada, scrie Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Chinei, Hua Chunying, a declarat că Beijingul îşi exprimă „nemulţumirea puternică şi opoziţia fermă” faţă de comentariile Canadei, Statelor Unite şi ale altora privind cei doi canadieni.
 
Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei
„Facem apel la ţările relevante să respecte suveranitatea judiciară a Chinei”, a afirmat ea într-o conferinţă de presă, subliniind că drepturile celor doi canadieni au fost respectate.
 
Susţinerea Marii Britanii şi a Uniunii Europene este nu aspect „ciudat”, a adăugat ea. „Ce legătură are acest lucru cu Marea Britanie şi UE? Când canadienii au reţinut ilegal un director senior al unei companii chineze la cererea SUA, unde erau?”, a afirmat Hua Chunying.
 
Ministrul de Externe al Canadei, Chrystia Freeland, a declarat sâmbătă că ţara sa va menţine o campanie la nivel înalt în următoarele zilei pentru a căuta susţinerea aliaţilor în a pune presiune asupra Chinei pentru a elibera doi cetăţeni canadieni reţinuţi, despre care China susţine că sunt suspectaţi că au pus în pericol securitatea statului.
 
Freeland a făcut declaraţiile la o zi după ce Statele Unite s-au alăturat Canadei în a face apel la Beijing să-i elibereze pe cei doi, care au fost reţinuţi după ce autorităţile canadiene au arestat-o pe Meng Wanzhou, şefa operaţiunilor financiare ale companiei chineze de telecomunicaţii Huawei.
 
Marea Britanie şi Uniunea Europeană şi-au exprimat susţinerea faţă de Canada.
 
Cei doi canadieni, Michael Kovrig, un fost diplomat şi consilier al institutului de cercetare Grupul Internaţional de Criză (ICG) şi omul de afaceri Michael Spavor, sunt suspectaţi de punerea în pericol a securităţii statului, astfel că „bineînţeles” că sunt reţinuţi, a informat Hua Chunying.
 
Conform surselor Reuters, Kovrig este şi cetăţean al Ungariei, deci un cetăţean UE.
 
Hua a adăugat că Beijingul face apel la Canada să o elibereze pe Meng şi la SUA să îşi retragă mandatul de arestare.
 
Deşi Meng a avut acces la avocaţi şi îşi poate vedea familia, Kovrig este reţinut fără să aibă reprezentare legală, nu îşi poate vedea familia şi poate primi o singură vizită pe lună, conform unor surse.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.