China a respins în ultimele zile accesul unei nave de război a marinei americane (U.S. Navy) în portul Qingdao, a declarat marţi un oficial din sectorul american al apărării, într-o perioadă de relaţii tensionate între cele mai mari două economii ale lumii, transmitew Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Este cel puţin a doua oară, în luna august, când China a respins o solicitare din partea Statelor Unite. Anterior, a respins cererea a două nave ale marinei SUA de a vizita Hong Kongul, pe fondul agravării crizei politice din fosta colonie britanică.

Oficialul american din sectorul apărării a spus că distrugătorul ar fi urmat să facă vizita duminică, dar China i-a respins solicitarea anterior zilei respective.

Navele militare americane au efectuat ocazional vizite în China, cel mai recent în 2017, a spus oficialul. Ultima navă a U.S. Navy care a vizitat portul Qingdao a fost Benfold, în 2016

Întrebat care este motivul pentru care cererea a fost refuzată, oficialul apărării a spus că întrebarea ar trebui adresată Beijingului. Ministrul chinez al Apărării nu a răspuns imediat solicitării pentru comentarii.

Războiul comercial dintre cele mai mari două economii ale lumii a dăunat creşterii globale şi a provocat temeri pe pieţe că economia mondială ar putea intra în recesiune.

Dar preşedintele american Donald Trump a readus speranţele că tensiunile ar putea fi reduse printr-un acord.

La începutul acestei luni, China a refuzat o solicitare a navei de transport Green Bay a U.S. Navy şi a navei transportoare de rachete ghidate Lake Erie de a vizita Hong Kongul. Vizita ar fi urmat să aibă loc într-o perioadă dificilă, din cauza protestelor anti-guvernamentale din oraş.

Cheltuielile pentru apărare ale Chinei vor creşte cu 7,5% în acest an, faţă de 2018, potrivit unui raport referitor la buget publicat în acest an, iar investiţiile în domeniul militar au provocat îngrijorare în rândul statelor vecine şi aliaţilor occidentali, mai ales că Beijingul a devenit mai ferm în disputele teritoriale din Marea Chinei de Est şi Marea Chinei de Sud şi în privinţa Taiwanului, un teritoriu care se autoguvernează, dar care este revendicat de Beijing.

Anul trecut, armata americană a plasat China, alături de Rusia, în centrul unei noi strategii de apărare naţională, schimbându-şi priorităţile după ce timp de peste un deceniu şi jumătate s-a concentrat pe lupta cu militanţii islamişti.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.