China a raportat aproximativ 60.000 de decese legate de Covid-19 în puţin peste o lună, acesta fiind primul număr mare de decese anunţat de când ţara a renunţat la politica zero Covid, relatează BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

China a fost acuzată pe scară largă că a subraportat decesele cauzate de coronavirus, în ciuda dovezilor că spitalele şi crematoriile au fost extrem de aglomerate.

Potrivit oficialilor, China a înregistrat 59.938 de decese legate de Covid între 8 decembrie şi 12 ianuarie.

Majoritatea celor care au murit aveau peste 80 de ani şi alte afecţiuni.

Cifrele includ 5.503 decese cauzate de insuficienţă respiratorie directă ca urmare a virusului şi 54.435 cauzate de alte afecţiuni combinate cu virusul. Este posibil ca numărul total să fie mai mare, deoarece cifrele se referă doar la decesele înregistrate în unităţile medicale.

Luna trecută, Beijingul a schimbat modul în care clasifică decesele provocate de Covid-19, contabilizând în totalul său doar cei care au murit din cauza insuficienţei respiratorii induse direct de virus.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a criticat definiţia, calificând-o drept „prea restrânsă”.

Beijingul a susţinut întotdeauna că cifrele sale sunt exacte, solicitând OMS „să menţină o poziţie ştiinţifică, obiectivă şi justă”.

Oficialii au spus că vârful pacienţilor spitalizaţi cu Covid-19 a fost la începutul lunii ianuarie, deşi numărul ulterior a rămas ridicat.

Aceştia au spus că vor continua să monitorizeze situaţia din zonele rurale, concentrându-se pe depistarea precoce şi acordând prioritate tratamentului celor mai vulnerabili.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.