China a îndemnat statele membre ale Organizaţiei Naţiunilor Unite să nu participe la un eveniment programat pentru săptămâna viitoare de Germania, Statele Unite şi Marea Britanie privind reprimarea musulmanilor uiguri şi a altor minorităţi în provincia Xinjiang, potrivit unei note la care a avut acces Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Este un eveniment motivat politic”, a scris misiunea chineză la ONU în nota datată 6 mai. „Vă solicităm ca misiunea dumneavoastră să nu participe la acest eveniment anti-China”.

China a acuzat că organizatorii evenimentului, între care mai multe state europene, Australia şi Canada, folosesc problemele drepturilor omului ca „unealtă politică pentru a interveni în afacerile interne ale Chinei precum Xinjiang, pentru a crea diviziune şi turbulenţe şi pentru a afecta dezvoltarea Chinei”.

„Sunt obsedaţi să provoace o confruntare cu China”, se mai arată în nota în care este adăugat că „evenimentul provocator poate duce doar la mai multă confruntare”.

Misiunea chineză la ONU nu a comentat cu privire la această notă.

Ambasadorii Statelor Unite, Germaniei şi Marii Britanii urmează să ţină discursuri la evenimentul virtual ONU de miercuri, împreună cu Ken Roth, director executiv al organizaţiei Human Rights Watch, şi cu Agnes Callamard, secretar general al Amnesty International.

Obiectivul evenimentului îl reprezintă „discuţiile despre cum sistemul ONU, statele membre şi societatea civilă pot susţine şi apăra drepturile omului pentru membrii comunităţilor etnice turcice din Xinjiang”, potrivit invitaţiei emise.

Statele occidentale şi grupurile activiste au acuzat autorităţile din Xinjiang că au reţinut şi torturat uigurii în tabere, fapt descris de Statele Unite drept genocid. În luna ianuarie, Washingtonul a interzis importul de produse pe bază de bumbac şi roşii din Xinjiang, în urma acuzaţiilor de muncă forţată.

Beijingul neagă acuzaţiile şi descrie taberele drept centre de formare vocaţională pentru combaterea extremismului religios.

„Beijingul a încercat ani să intimideze guvernele să tacă, dar această strategie a eşuat lamentabil, pentru că tot mai multe state ies în faţă pentru a-şi exprima groaza şi repulsia faţă de crimele Chinei împotriva uigurilor şi altor musulmani”, a spus vineri Louis Charbonneau, directorul Human Rights Watch U.N.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.