Unul dintre cei doi brtanici otrăviţi cu noviciok, Charlie Rowley, a fost externat de la spitalul din Salisbury, în sud-vestul Angliei, unde a fost îngrijit de la 30 iunie, a anunţat instituţia vineri, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Sunt încântată să confirm că Charlie Rowley a ieşit din spital mai devreme în cursul zilei”, după ce a trăit ”o experienţă îngrozitoare”, a declarat, într-un comunicat, directoarea de îngrijiri a spitalului din Salisbury, Lorna Wilkinson.

”Astăzi (vineri) este o etapă foarte importantă în refacerea sa”, a adăugat ea, adresându-i cele mai bune urări.

Partenera lui Charlie Rowley, Dawn Sturgess, în vârstă de 44 de ani, care a fost de asemenea victima agentului neurotoxoc, nu a supravieţuit.

Lorna Wilkinson a subliniat că ”Charlie nu reprezintă vreun risc pentru public”. Ca şi celelalte victime ale agentului neurotoxic, britanicul a fost ”decontaminat”, a precizat ea.

La începutul lui martie, un fost agent rus, Serghei Skripal, şi fiica sa, Iulia, au fost otrăviţi cu noviciok la Salisbury, un act atribuit de Londra Moscovei, care neagă orice implicare.

Cazul a declanşat o gravă criză diplomatică între Kremlin şi Occident şi un val fără precedent de expulzări încrucişate de diplomaţi.

Spitalizaţi într-o stare critică, Iulia şi Serghei Skripal au fost externaţi după mai multe săptămâni de îngrijiri, dar şi un poliţist, Nick Bailey, care a fost şi el contaminat.

Iulia Skripal, care a apărut într-o înregistrare video cu o cicatrice mare la baza gâtului, a declarat că a fost supusă unui ”tratament greu şi profund deprimant”.

Cazul Skripal a fost relansat trei luni mai târziu, odată cu otrăvirea lui Charlie Rowley şi a partenerei sale la Amesbury, nu departe de Salisbury, intoxicaţi cu nociviok dintr-o sticluţă.

Anchetatori încearcă să stabilească dacă otrava provenea din acelaşi lot cu cel cu care au fost contaminaţi membrii familiei Skripal.

Dawn Sturgess, mamă a trei copii, a decedat pe 8 iulie. Starea lui Charlie Rowley, internat la spital într-o stare critică pe 30 iunie, s-a ameliorat recent.

Potrivit agenţiei britanice de presă Press Association (PA), poliţia britanică i-a identificat pe suspecţii otrăvirii cu noviciuk ai Iuliei şi Serghei Skripal şi ar fi vorba despre ruşi. Poliţia nu a confirmat această informaţie.

La solicitarea Londrei, Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) a trimis săptămâna aceasta, la faţa locului, o echipă care să ”stabilească în mod independent natura” substanţei incriminate care i-a contaminat pe Charlie Rowley şi Dawn Sturgess.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.