Încheierea unui acord între Marea Britanie şi Uniunea Euripeană (UE) cu privire la viitoarea lor relaţie, după Brexit, nu este sigură, a declarat vineri preşedintele Consiliului European, care reprezintă statele membre UE, Charles Michel şi a îndemnat Londra să-şi clarifice planurile cu privire la ajutorul de stat, pentru ca negocierile să poată avansa, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Mai devreme sau mai târziu, Regatul Unit va trebui să clarifice ceea ce vrea. Este imposibil să părăsească clubul european şi în acelaşi timp să păstreze toate avantajele”, a declarat Charles Michel Reuters şi altor cinci agenţii de presă europene.

”Regatul Unit va trebui să-şi clarifice poziţia. Pentru noi, echitatea reglementărilor este hotărâtoasre şi esenţială”, a subliniat el.

”Este imposibil ca ei să se îndepărteze şi să nu existe consecinţe, de exemplu asupra taxelor vamale”, a avertizat Michel.

Charles Michel face aceste declaraţii înaintea unei noi runde de negocieri, săptămâna viitoare, la Londra, al cărei scop este să conducă la un acord încă de anul viitor asupra dosarelor, de la comerţ la securitate, trecând prin cooperarea în domeniul nuclear, transporturi şi aviaţie.

Regatul Unit a păsăit oficial UE la 31 ianuarie, însă se supune în continuare reglementărilor comunitare în perioada de tranziţie, până la 31 decembrie 2020.

Negocierile în vederea unui acord privind viitoarea relaţie, între negociatorul-şef UE al Brexitului Michel Barnier şi omologul său britanic David Frost au înregistrat însă prea puţine progrese, mai ales în domeniul ajutorului de stat.

Cotidianul The Times dezvăluie că membri ai Cabinetului lui Boris Johnson evaluează la doar 30-40% şansele unui acord privind relaţia viitoare a Regatului Unit cu Uniunea Europeană (UE), din cauza impasului cu privire la regulile în domeniul ajutoarelor de stat.

Michel Barnier a fost la Londra duminică, pentru a îndemna Marea Britanie să-şi revizuiască poziţia în acest dosar, avertizând că altfel nu este posibil un acord, potrivit unor surse diplomatice la la UE.

Charles Michel a declarat că Michel Barnier s-a întors de la Londra cu mâna goală, iar UE consideră de-acum sfârşitul lui octombrie drept ”dată-limită strictă” în vederea încheierii unui eventual acord.

Un diplomat european de rang înalt evaluează şansele unui acord sau unui ”no deal” la 50-50.

Charles Michel nu a dorit să comenteze în acest sens.

”Noi nu avem nicio certitudine că vom ajunge la un acord. Sper că va fi posibil, dar acest lucru nu se va face cu orice preţ (...). Noi apărărm interesele europene”, a subliniat preşedintele Consiliului European.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.