Trupul unui cetăţean britanic, Paul Urey, care a fost capturat şi a murit în detenţie, a fost returnat de Rusia cu semnele unei ”posibile torturi de nedescris”, afirmă Ucraina, conform BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Paul Urey, în vârstă de 45 de ani, a murit în detenţie în iulie, după ce a fost capturat de separatiştii pro-ruşi.

El era ţinut prizonier în auto-proclamata republică separatistă Doneţk din Ucraina.

Marea Britanie l-a prezentat ca un lucrător umanitar şi a spus că Rusia trebuie să fie făcută răspunzătoare pentru moartea lui.

Ministrul de externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, a afirmat că ”ruşii” au returnat acum corpul acestuia cu ”semne ale unei posibile torturi de nedescris”, fără a oferi mai multe detalii.

El a condamnat deţinerea şi tortura civiilor ca o crimă de război, promiţând să ”îi identifice pe autorii acestei crime şi să-i tragă la răspundere”.

Urey, care era din Warrington, Cheshire, a fost reţinut la un punct de control în apropiere de oraşul din sud-est Zaporojie în aprilie, fiind acuzat că este mercenar.

După anunţul morţii sale, mama sa a declarat pentru BBC că a fost ”foarte necăjită” când a auzit de planurile fiului său de a merge în Ucraina.

Urey avea diabet de tip 1 şi era insulino-dependent.

Dacă sunt dovedite, torturile ar putea contrazice afirmaţiile anterioare ale oficialilor sprijiniţi de ruşi conform cărora Urey a murit în detenţie în 10 iulie în urma unor probleme de sănătate şi a ”stresului”.

”El a murit de insuficienţă coronară acută, agravată de edeme pulmonare şi cerebrale”, a afirmat oficialul Natalya Nikonorova, citat de agenţia rusă de stat Tass la acea vreme.

El era şi într-o ”stare de depresie psihologică din cauza indiferenţei faţă de soarta sa în ţara natală”, a susţinut un alt oficial.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.