Un tribunal a respins marţi cererea amânării procesului de corupţie al lui Benjamin Netanyahu, a cărui deschidere este prevăzută la 17 martie, data limită până la care preşedintele israelian Reuven Rivlin este necesar să desemneze persoana însărcinată să formeze un guvern, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Avocaţii lui Netanyahu, premierul israelian în exerciţiu care a clamat faptul că a obţinut ”cea mai mare victorie!” din cariera sa în alegerile legislative de la 2 martie - au trimis luni o scrisoare tribunalului din Ierusalim în care au cerut o amânare cu 45 de zile a deschiderii procesului. Ei au afirmat că nu au primit ”toate piesele de la dosar adunate în timpul anchetei”.

Însă tribunalul a apreciat că nu există motive suficiente care să justifice o amânare.

”Audierea viitoare este rezervată doar citirii” capetelor de acuzare, se arată în hotărârea justiţiei, pe care AFP scrie că a consultat-o.

”Un răspuns al acuzatului la acuzaţiile (formulate împotriva sa) nu este necesar în acest stadiu”, se precizează în document.

Benjamin Netanyahu - singurul şef de Guvern din istoria Israelului inculpat în cursul mandatului - este acuzat de corupţie, deturnare de fonduri şi abuz de încredere în trei dosare.

Netanyahu îşi clamează nevinovăţia şi se declară victima unei ”vânători de vrăjitoare” a serviciilor Ministerului Public şi presei.

Procesul urnează să înceapă în contextul în care Benjamin Netanyahu, aflat la putere neîntrerupt de un deceniu, şi aliaţii săi de dreapta încearcă să formeze un guvern în pofida unei opoziţii aprige, în urma alegerilor de la 2 martie, al treilea scrutin în mai puţin de un an.

În urma alegerilor, nici Netanyahu şi nici principalul său rival, Benny Gantz, reprezentantul centrului, nu au reuşit să obţină sprijinul a 61 de noi parlamentari necesari în vederea formării Guvernului.

Depuaţi intenţionează să propună un proiect de lege prin care orice persoană inculpată să fie împiedicată să formeze un Guvern.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.