Zeci de mii de iranieni au venit marţi să-l plângă pe preşedintele Ebrahim Raisi în oraşul Tabriz, după ce acesta a fost murit în weekend, împreună cu ministrul său de externe şi alte şapte persoane, într-un accident de elicopter în apropierea graniţei cu Azerbaidjanul, relatează Reuters şi AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Televiziunea de stat a difuzat imagini în direct cu îndoliaţii, mulţi dintre ei îmbrăcaţi în negru, bătându-se în piept, conform tradiţiei, în timp ce un camion acoperit cu flori albe care transporta sicriele înfăşurate în steagul naţional era condus încet prin mulţime.

"Toată lumea a venit să îşi ia rămas bun de la preşedintele martir şi de la însoţitorii săi, indiferent de facţiune, etnie sau limbă", a declarat deputatul din Tabriz Masoud Pezeshkian.

Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

Cu toate acestea, deşi televiziunea de stat a declarat că în Tabriz a venit o mulţime numeroasă, unele persoane din interior au văzut un contrast puternic în ceea ce priveşte durerea publică în comparaţie cu adunările anterioare de la moartea altor personalităţi de rang înalt din istoria de 45 de ani a Republicii Islamice.

În timp ce Iranul a proclamat cinci zile de doliu pentru Raisi, nu a existat prea mult din retorica emoţională care a însoţit, de pildă, moartea lui Qassam Soleimani, comandant de rang înalt al Gărzilor Revoluţionare, trupele de elită ale regimului, ucis de o rachetă americană în 2020 în Irak şi ale cărui funeralii au atras mulţimi uriaşe de persoane îndoliate, care l-au plâns cu durere şi furie.

Trupul lui Raisi a fost transportat apoi cu avionul de la Tabriz, cel mai apropiat oraş mare de locul îndepărtat al accidentului, la aeroportul din Teheran, înainte de a se îndrepta spre oraşul sfânt al  musulmanilor şiiţi, Qom. De acolo, acesta se va întoarce în capitală pentru a fi depus la Marea Moschee din Teheran înainte de a fi transferat în oraşul său natal Mashhad, în estul Iranului, pentru a fi înmormântat joi.

Cei îndureraţi au purtat afişe cu imagini ale lui Raisi, ale ministrului de externe Hossein Amirabdollahian, ale conducătorului rugăciunii de vineri din oraşul Tabriz şi ale altor oficiali care au fost de asemenea ucişi în accident.

CRIZA SE ADÂNCEŞTE

Moartea preşedintelui a survenit într-un moment de criză tot mai profundă între conducerea clericală şi societate în general, din cauza unor probleme care merg de la înăsprirea controalelor sociale şi politice până la dificultăţile economice.

Pentru a-şi restabili legitimitatea afectată în urma unei participări scăzute la cote istorice, de doar 41%, la alegerile parlamentare din martie, conducătorii iranieni trebuie să stârnească entuziasmul publicului pentru a asigura o participare ridicată la alegerile prezidenţiale anticipate care vor avea loc la 28 iunie.

Dar iranienii au încă amintiri dureroase legate de gestionarea tulburărilor izbucnite la nivel naţional după moartea în custodie a unei tinere iraniano-kurde, în 2022, proteste înăbuşite printr-o represiune violentă a statului, care a implicat detenţii în masă şi chiar execuţii.

Furia publică generalizată faţă de înrăutăţirea nivelului de trai şi de corupţia omniprezentă ar putea, de asemenea, să-i ţină pe mulţi iranieni acasă.

Unii analişti spun că milioane de oameni şi-au pierdut speranţa că cei aflaţi la putere în Iran pot rezolva o criză economică generată de un mix de sancţiuni americane, management defectuos şi corupţie.

RAISI, ŞTERS DE PE LISTA FAVORIŢILOR?

Raisi a promulgat politicile de linie dură ale mentorului său, liderul suprem al ţării, ayatollahul Ali Khamenei, care vizează consolidarea puterii clericilor, reprimarea oponenţilor şi adoptarea unei linii dure în chestiuni de politică externă, cum ar fi discuţiile nucleare cu Washingtonul pentru a revigora pactul nuclear iranian din 2015.

Orice candidat care intră în cursă trebuie mai întâi să fie verificat de Consiliul Gardienilor, un câine de pază al liniei dure care a descalificat adesea chiar şi oficiali conservatori şi moderaţi proeminenţi, ceea ce înseamnă că este puţin probabil ca direcţia generală a politicii să se schimbe.

Deşi era considerat pe scară largă drept unul dintre principalii candidaţi pentru a-i lua locul liderului suprem, în vârstă de 85 de ani, atunci când acesta va muri, două surse au declarat că numele lui Raisi fusese eliminat de pe o listă cu potenţiali succesori în urmă cu aproximativ şase luni, din cauza popularităţii sale în scădere.

Moartea lui Raisi a adus totuşi o "mare incertitudine", au declarat analiştii, stârnind rivalităţi în tabăra liniei dure legate de numele celui care îi va succeda lui Khamenei ca autoritate supremă a ţării.

AYATOLLAHUL MOVAHEDI DEVINE O FIGURĂ IMPORTANTĂ

Ebrahim Raisi, preşedinte al Iranului din 2021, a murit după ce elicopterul cu care călătorea spre Tabriz s-a prăbuşit duminică, după ce participase la inaugurarea comună a unui baraj cu omologul său azer, Ilham Aliev, la graniţa dintre cele două ţări.

Operaţiuni dificile de căutare şi salvare s-au desfăşurat timp de 12 de ore în condiţii meteo nefavorabile în această regiune abruptă şi împădurită. Epava elicopterului a fost descoperită în cele din urmă în zorii zilei de luni.

Şeful Statului Major al Forţelor Armate, Mohammad Bagheri, a ordonat luni o anchetă privind cauza accidentului.

Printre cele opt persoane aflate la bordul aeronavei se aflau ministrul de externe, Hossein Amirabdollahian, în vârstă de 60 de ani, guvernatorul provinciei Azerbaidjanul de Est, un imam şi şeful echipei de securitate a preşedintelui.

Liderul suprem, ayatollahul Ali Khamenei, l-a desemnat pe vicepreşedintele Mohammad Mokhber, în vârstă de 68 de ani, pentru a asigura interimatul preşedinţiei înainte de alegerile convocate pentru 28 iunie. Principalul negociator al Iranului pentru acordul în domeniul nuclear, Ali Bagheri, care a fost adjunctul lui Amirabdollahian, a fost numit ministru de externe interimar.

În plus, Adunarea Experţilor, responsabilă cu numirea, supervizarea şi eventuala demitere a Ghidului Suprem, a avut marţi prima sa şedinţă după ce a fost aleasă în martie. Cu această ocazie, două locuri au fost lăsate goale şi decorate în negru, cele ale lui Raisi şi ale imamului Mohammad Ali Al-Hashem, reprezentant al oraşului Tabriz, care a murit şi el în accident, scrie AFP.

Cincizeci şi cinci dintre cei 83 de membri prezenţi l-au ales pe ayatollahul Ali Movahedi-Kermani, un octogenar care a fost deputat şi apoi membru al Adunării de la revoluţia islamică din 1979, să conducă adunarea timp de doi ani, potrivit agenţiei Irna. După războiul dintre Iran şi Irak (1980-1988), ayatollahul Movahedi a fost timp de 14 ani reprezentantul Ghidului Suprem în cadrul Gărzilor Revoluţionare Islamice, armata ideologică a Republicii Islamice.

RAISI, ÎNMORMÂNTAT JOI

După transferul la Teheran al celor opt victime ale accidentului, marţi seara, ayatollahul Khamenei, liderul spiritual suprem, va prezida rugăciunile la ceremonia de adio de miercuri, care va fi zi liberă în Iran.

Rămăşiţele lui Raisi vor fi apoi transportate joi dimineaţă în provincia estică Khorasanul de Sud şi în oraşul său natal Mashhad, unde va fi înmormântat.

Ultraconservatorul Raisi era considerat unul dintre favoriţii pentru a-i succeda ayatollahului Ali Khamenei, în vârstă de 85 de ani. În timpul preşedinţiei sale de trei ani, el a trebuit să se confrunte cu o mişcare de protest în 2022, cu o criză economică exacerbată de sancţiunile americane şi cu tensiuni sporite cu inamicul de moarte al Iranului, Israelul, de la începutul războiului din Fâşia Gaza, în octombrie.

Mişcarea islamistă palestiniană Hamas, Hezbollahul libanez şi Siria, toate aliate ale Republicii Islamice şi care pretind că fac parte din axa de rezistenţă împotriva Israelului, i-au adus un omagiu defunctului preşedinte.

Mulţi alţi lideri, în special din Rusia, China, Statele Unite şi Uniunea Europeană, şi-au prezentat condoleanţele.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.