Un studiu genetic efectuat pe mostre prelevate de la peste 7.500 de persoane infectate cu COVID-19 sugerează că noul coronavirus s-a răspândit rapid în lume după ce a apărut în China, în perioada octombrie-decembrie 2019, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cercetători ai Institutului pentru genetică al University College London au identificat aproape 200 de mutaţii genetice recurente ale noului cornavirus SARS-CoV-2, care arată modul în care acesta se adaptează la gazdele umane pe măsură ce se răspândeşte.

”Estimările filogenetice susţin ideea că pandemia de COVID-2 a început undeva în perioada 6 octombrie -11 decembrie 2019, ceea ce corespunde cu momentul în care virusul a fost transmis la oameni”, a scris echipa de cercetători condusă în colaborare de Francois Balloux, într-un studiu publicat în jurnalul Infection, Genetics and Evolution.

Balloux a spus că analiza a mai constatat că virusul a suferit şi suferă mutaţii, aşa cum se întâmplă în mod normal în cazul virusurilor, şi că o mare parte din diversitatea genetică globală a virusului care provoacă COVID-19 a fost identificată în toare ţările cele mai afectate de epidemie.

Asta sugerează că SARS-CoV-2 s-a transmis pe scară largă la nivel mondial încă de la începutul epidemiei, a spus cercetătorul.

”Toate virusurile suferă mutaţii în mod natural. Mutaţiile în sine nu sunt un lucru rău şi nu este nimic care să sugereze că SARS-CoV-2 suferă mutaţii mai repede sau mai lent decât ar fi fost de aşteptat ”, a spus el. ”Până în prezent, nu putem spune dacă SARS-CoV-2 devine din ce în ce mai letal şi mai contagios”.

Într-un al doilea studiu publicat miercuri, oamenii de ştiinţă de la Universitatea britanică din Glasgow, care au analizat, de asemenea, probele de virus SARS-CoV-2, au declarat că rezultatele lor au arătat că lucrările anterioare care sugerau că există două tulpini diferite erau inexacte.

Un studiu preliminar realizat în martie de oamenii de ştiinţă chinezi sugera că ar putea exista două tulpini ale noului coronavirus care să provoace infecţii, una dintre ele mai ”agresivă” decât cealaltă.
Dar, echipa Glasgow a afirmat, într-o analiză publicată în revista Virus Evolution, că doar un singur tip de virus este în circulaţie.

Peste 3,71 milioane de persoane au fost infectate cu noul coronavirus la nivel global şi 258.186 au murit, potrivit datelor Reuters. Cazurile au fost raportate în peste 210 ţări şi teritorii, de la identificarea pentru prima oară în China, în decembrie 2019.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.