Cercetători din Shanghai au creat un test covid-19 la fel de fiabil ca un test PCR de laborator şi care oferă un rezultat în câteva minute, potrivit unui articol publicat în revista ştiinţifică Nature Biomedical Engineering, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Testele PCR sunt, pentru moment, norma în lume în depistarea covid-19, însă rezultatele durează, în general, mai multe ore.

Cercetători de la prestigioasa Universitate Fudan din Shanghai par să fi găsit o alternativă.

Într-un articol publicat luni în revista Nature Biomedical Engineering, echipa anunţă că a creat un senzor care foloseşte microelectronica pentru a analiza probe de ADN prelevate cu un tampon.

Senzorul, legat la o maşină portabilă, permite obţinerea unui rezultat ”în mai puţin de patru minute”, dau asigurări cei care l-au conceput.

Acest terminal are o ”sensibilitate crescută” şi poate fi luat cu uşurinţă oriunde.

În vederea testării dipozitivului, eşantioane au fost prelevate de la 33 de persoane infectate cu noul coronavirus.

Teste PCR au fost efectuate în paralel, în vederea comparării metodelor.

Potrivit articolului, toate rezultatele obţinute de către cele două dispozitive erau identice.

Testele realizate cu noul dispozitiv au vizat în total 54 de eşantioane, inclusiv ale unor persoane care aveau febră, dar care nu aveau covid-19, bolnavi de gripă şi voluntari sănătoşi.

Cercetătorii de la Universitatea Fudan anunţă că, după ce va fi pus la punct, dispozitivul lor va putea fi folosit în diverse situaţii, inclusiv în aeroporturi, spitale şi ”chiar acasă”.

În afară de faptul că sunt încete, testele PCR necesită infrastructuri şi laboratoare de care ţări aflate în dezvoltare dispun în cantitate limitată. Acest lucru constituie o piedică în depistare.

Există, de asemenea ”auto-teste”, însă ele sunt mai puţin fiabile.

China este unul dintre cei mai importanţi producători mondiali de teste PCR.

Ea a exportat în decembrie teste PCR în valoare de 1,6 miliarde de dolari (1,4 miliarde de euro), reprezentând o creştere cu 144% într-o lună, potrivit vamei chineze.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.