Presa cubaneză a anunţat că cenuşa liderului revoluţionar a fost îngropată duminică după-amiază în cimitirul Santa Ifigenia din Santiago de Cuba, în imediata apropiere a monumentului dedicat eroului independenţei Jose Marti. Îngroparea cenuşii liderului comunist pune capăt celor nouă zile de doliu naţional, care au fost decretate după moartea lui Fidel Castro, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Liderul revoluţionar a fost înhumat în urma unei ceremonii private, la care au participat mai mulţi invitaţi străini, printre case se numără preşedintele venezuelean Nicolas Maduro, preşedintele bolivian Evo Morales, dar şi premierul grec Alexis Tsipras şi socialista franceză Segolene Royal.

În Havana, tunurile militare au salutat cu 21 de salve înhumarea lui Fidel Castro.

Autorităţile cubaneze nu au comunicat nici până în acest moment cauza morţii liderului revoluţionar, care a decedat săptămâna trecută la vârsta de 90 de ani.

Moartea lui Fidel Castro a lansat o dezbatere aprinsă legată de moştenirea acestuia şi de direcţia pe care o va lua naţiunea insulară, după dispariţia liderului revoluţionar omniprezent în ultima jumătate de veac.

Susţinătorii l-au lăudat pe liderul revoluţionar pentru răspândirea unui sistem sanitar şi de învăţământ gratuit pe întreaga insulă, care se confrunta înainte cu o rată ridicată a analfabetismului. Între timp, opozanţii l-au catalogat drept un dictator brutal, care i-a redus la tăcere pe disidenţi şi a distrus complet economia prin etatizare.

Localitatea Santiago de Cuba a păstrat un loc special în inima liderului cubanez, care şi-a pornit aici revoluţia ce a pus capăt dictaturii lui Fulgencio Batista.

Fraţii Castro au lansat la 26 iulie 1956 un atac eşuat asupra bazei militare din Moncada, situată la circa 900 de kilometri est de Havana.

În vreme ce rebelii au fost trimişi în spatele gratiilor, Castro a devenit un tânăr faimos printre cubanezii nemulţumiţi de dictatura lui Fulgencio Batista, care era sponsorizată de către Statele Unite.

Ulterior, Fidel Castro a plecat în exil spre Mexic.

”Condamnaţi-mă, nu conteză. Istoria mă va absolvi!”, sunt cuvintele celebre rostite în timpului procesului de Fidel Castro.

La trei ani după eşecul de la Moncada, fraţii Castro s-au întors în Cuba la bordul unei nave numite ”Bunica”.

Vineri, cubanezii au marcat şase decenii de la momentul când ”Bunica” a debarcat pe o plajă din sud-estul Cubei.

Rebelii au fugit în munţii Sierra Maestra, de unde au lansat un război de gherilă, care a dus eventual la prăbuşirea dictaturii lui Fulgencio Batista.

În urma victoriei, liderul revoluţionar a sărbătorit făcând un tur al insulei din Santiago de Cuba şi până la Havana. Săptămâna aceasta, aşa-numita ”caravană a libertăţii” a făcut drumul invers, pentru a-l înmormânta pe Fidel Castro în leagănul Revoluţiei.

În vreme ce sute de mii de oameni s-au adunat la marginea drumului pentru a-şi lua la revedere de la liderul revoluţionar, executivul le-a cerut cubanezilor să semneze un angajament de apărare a Revoluţiei Cubaneze a lui Fidel Castro.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.