Un judecător de la un tribunal administrativ din Paris a respins luni cererea asociaţiilor Médecins du monde (MdM) şi Utopia 56 de primire şi a altor naţionalităţi - în afară de cea ucraineană - într-un centru de primire destinat refugiaţilor ucraineni, potrivit unei ordonanţe, pe care AFP scrie că a consultat-o.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La Paris Event Center, situat în nord-estul capitalei franceze, se află 200-250 de paturi, însă centrul găzduieşte în medie 120-130 de persoane pe noapte, potrivit unor date furnizate tribunalului de către Prefectura Ile-de-France.

În cursul unei audieri, care a avut loc vineri,  Médecins du monde şi Utopia 56 i-au cerut judecătorului să oblige Prefectura Ile-de-France să primească şi alte persoane fără adăpost în paturile care rămân goale în acest centru.

”Cererea prezentată de către asociaţiile Médecins du monde şi Utopia 56 este respinsă”, tranşează judecătorul în ordonanţa pe care a emis-o.

Este o ”hotărâre aiuritoare, care, evident, ne idignează enorm”, declară AFP însăecinatul cu probleme de migraţie al MdM, Paul Alauzy.

”CHELTUIELI CU JUSTIŢIA” 800 DE EURO

”Această hotărâre recunoaşte că există locuri libere, recunoaşte deficienţe ale (serviciului de apelare) 115 şi recunoaşte vulnerabilitatea persoanelor care dorm afară”, denunţă el, apreciind că primirea pe locurile lobere era o ”problemă de bun simţ”.

Judecătorul îşi motivează decizia prin faptul că dispozitivul de primire a refugiaţilor ucraineni ”este în mod specific de natură să nu satureze dispozitivele de drept comun ale primirii de urgenţă”.

”De asemenea, el răspunde necesităţii de a putea continua să se asigure în orice moment primirea imediată a persoanelor vizate de acest dispozitiv excepţional, care nu au dreptul să beneficieze de dispozitive de drept comun”, precizează judecătorul în ordonanţă.

”Rezultă, astfel, că prin rezervarea exclusivă a acestor dispozitive de primire (...) deplasaţilor ucraineni, prefectul regiunii Ile-de-France şi prefectul Parisului nu pot fi acuzaţi de nerespectarea obligaţiilor faţă de alte populaţii susceptibile să benficieze de o primire la urgenţă”, conchide el.

MdM şi Utopia 56 sunt obligate să plătească 800 de euro statului, cu titlul de cheltuieli de judecată.

”800 de euro înseamnă 800 de pături de supravieţuire, înseamnă 40 de corturi”, îşi exprimă emoţia Paul Alauzy.

Cele două asociaţii intenţiomează să facă apel la Consiliul de Stat, anunţă el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.