Singura centrală nucleară slovenă, cea de la Krsko, deţinută în comun de Slovenia şi Croaţia, a fost închisă vineri dimineaţa devreme din cauza unei scurgeri apărute în camera de izolare, a anunţat compania pe site-ul său, informează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Centrala nucleară de la Krsko a fost oprită astăzi, la ora 05:30 (06.30 ora României), şi a fost plasată în modul de siguranţă reprezentat de aşa-numita stare de aşteptare la cald", a precizat compania.

Echipe de experţi au început să lucreze pentru a depista locul scurgerii, a precizat compania, adăugând că va putea estima timpul pentru reparaţii şi repornirea centralei după ce va fi găsită sursa scurgerii.

Joi, conducerea centralei NEK a semnalat că ar putea închide-o după ce a observat scurgerea din sistemul primar în incinta de izolare, chiar dacă scurgerea era sub limitele specificaţiilor tehnice.

NEK, situată în estul Sloveniei, aproape de graniţa cu Croaţia, produce peste şase miliarde de kilowaţi oră de electricitate anual, ceea ce acoperă aproximativ 20% din cererea de energie electrică din Slovenia şi 16% din cea din Croaţia.

NEK a fost construită în cooperare cu compania americană Westinghouse Electric Corporation şi a început să funcţioneze în 1982.

În 2016, Slovenia şi Croaţia au convenit să îi prelungească durata de viaţă cu 20 de ani, până în 2043.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.