Rusia şi Ucraina s-au acuzat din nou marţi, cu ocazia unei reuniuni a Consiliului de Securitate, că pun în pericol centrala nucleară de la Zaporojie, în timp ce secretariatul general al ONU le-a cerut să înceteze orice activitate militară în jurul sitului, potrivit AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Forţele armate ucrainene continuă practic în fiecare zi să bombardeze teritoriul centralei nucleare, creând un risc real de accident radioactiv cu consecinţe catastrofale pentru continentul european în ansamblul său", a lansat ambasadorul rus la ONU Vasili Nebenzia, care a solicitat această reuniune a Consiliului. 

El a cerut occidentalilor să "înceteze să-l mai apere pe protejatul ucrainean". "Avem impresia că colegii noştri trăiesc într-o realitate paralelă în care armata rusă bombardează situl pe care îl protejează", a spus el. 

"Nimeni nu-şi poate imagina că Ucraina vizează o centrală nucleară creând un risc enorm de catastrofă nucleară pe propriul teritoriu", a răspuns ambasadorul ucrainean Sergiy Kyslytsya.

"Încă o dată Rusia are îndrăzneala de a convoca o reuniune a Consiliului de Securitate pentru a discuta propriile provocări şi propriile acţiuni teroriste", a adăugat el, estimând că a "pierdut o oră să asculte o grămadă de declaraţii imaginare".

Cele două ţări asigură că sunt pregătite să permită accesul unei echipe de inspectori de la Agenţia internaţională a energiei atomice (AIEA) în sit, dar misiunea nu a putut fi programată. 

"Este foarte important ca această misiune să se desfăşoare în aşa fel încât comunitatea internaţională să poată vedea realitatea şi nu un spectacol de teatru rusesc", a spus Sergiy Kyslytsya. Omologul său rus mizează pe AIEA pentru a "confirma realitatea", a spus el. 

Secretarul general adjunct al ONU pentu Afaceri politice, Rosemary DiCarlo, a repetat necesitatea ca cele două părţi să "înceteze orice activitate militară la centrală". 

Amintind de cuvintele secretarului general al ONU, Antonio Guterres, care a calificat orice atac asupra centralei drept „sinucigaş”, ea a cerut „bunul simţ”, exprimându-şi îngrijorarea faţă de „rapoartele aproape zilnice despre incidente alarmante” de la centrală.

La cererea Washingtonului, Parisului şi Londrei, o altă reuniune a Consiliului de Securitate este prevăzută miercuri dimineaţă pentru a marca şase luni de la invazia Ucrainei de către Rusia.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.