Televiziunea publică germană anunţă că are în vedere urmărirea în justiţie a unui jurnalist celebru, Hubert Seipel, considerat expert în Rusia şi suspectat de faptul că este finanţat în activitatea sa de către un oligarh apropiat lui Vladimir Putin, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Suspecăm că noi, şi deci publicul nostru, am fost înşelaţi în mod deliberat. Vom cerceta acum mai departe problema şi avem în vedere o acţiune în justiţie” a celui vizat, a anunţat marţi seara într-un comunicat preşedintele postului public de televiziune NDR, membru al reţelei naţionale germane ARD, Joachim Knut.

ÎN ”CYPRUS CONFIDENTIAL”

Joachim Knut reacţiona în urma unor deazvăluiri ale mai multor publicaţii germane, potrivit cărora o parte a activităţii jurnalistului Hubert Seipel - care a realizat mai multe documentare pentru NDR şi a scris cărţi de succes în Germania despre Rusia şi despre preşedintele rus Vladimir Putin - este finanţată de către un apropiat al Kremlinului.

Postului ZDF, săptămânalul Der Speiegel şi publicaţie germană de investigaţii Paper Trailer Media, expertul a primit, în contul a două cărţi, în total 600.000 de euro printr-o societate cu sediul în Cipru şi care are legături cu Aleksei Mordaşov, unul dintre oligarhii apropiaţi preşedintelui rus Vladimir Putin.

Aleksei Mordaşov, CEO-ul şi primul acţionar al grupului siderurgic rus Severstal, este vizat de sancţiuni impuse Rusiei de către Statele Unite, Uniunea Europeană (UE) şi Regatul Unit după invazia Ucrainei.

Aceste acuzaţii fac parte dintre dezvăluiri mai largi - publicate marţi seara de Consorţiul Internţaional al Jurnaliştilor de Investigaţie (ICIJ) - care privesc dosare confidenţiale provenind de la societatea de servicii financiare cu sediul în Cipru.

INTERVIU EXCLUSIV ÎN 2014

Jurnalistul german Hubert Seipel a publicat în 2021, în Germania, o carte intitulată ”Puterea lui Putin: de ce Europa are nevoie de Rusia”, după ce a publicat în 2015 altă carte, ”Putin: vederi din interiorul puterii”.

El s-a făcut remarcat printr-un portret al lui Putin în 2012, difuxat la postul NDR, şi printr-un interviu exclusiv cu şeful statului rus doi ani mai târziu.

Potrivit preşedintelui NDR, Hubert Seipel a recunoscut că a primit bani de la oligarhul rus, în două plăţi, în 2013 şi 2018, în contul cărţilor, prin ”contracte de sponsorizare”.

Contactat de ICIJ, el a respins ideea potrivit căreia ar fi ”un fel de agent al lui Putin”.

Însă postul NDR anunţă că ”vede în asta un conflict de interese semnificativ care pune la îndoială independenţa jurnalistică a lui Hubert Seipel".

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.