Cele mai mari două partide pro-britanice din Irlanda de Nord participă la un proces care contestă o parte din acordul pentru Brexit încheiat cu Uniunea Europeană, au anunţat duminică cele două formaţiuni politice, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Partidul Unionist Democrat (DUP) şi Partidul Unionist Ulster (UUP) se vor alătura altor personalităţi pro-britanice pentru a contesta Protocolul Irlandei de Nord, care a creat bariere comerciale între regiunea britanică şi restul Regatului Unit.

Protocolul, care este conceput pentru a proteja piaţa unică a Uniunii Europene fără a crea o frontieră terestră pe insula Irlanda, a provocat perturbări semnificative ale comerţului de când a intrat în vigoare la începutul anului.

Unele companii britanice au oprit livrările către Irlanda de Nord, iar unele supermarketuri au rămas cu rafturile goale.

DUP a declarat că mai mulţi membri me marcă se vor alătura ”altor unionişti cu vederi similare”, ca părţi numite în procedurile judiciare care contestă compatibilitatea Protocolului Irlandei de Nord cu Legea Uniunii 1800, Legea Irlandei de Nord din 1998 şi Acordul de la Belfast.

”Nici Adunarea Irlandei de Nord, nici Executivul Irlandei de Nord şi nici populaţia Irlandei de Nord nu au acceptat punerea în aplicare a Protocolului sau ca fluxul de mărfuri din Marea  Britanie către Irlanda de Nord să fie împiedicat de controale”, a declarat liderul DUP şi primul ministru al Irlandei de Nord, Arlene Foster.

Protocolul face parte dintr-un acord internaţional semnat de premierul Boris Johnson anul trecut. Al doilea cel mai mare partid pro-britanic din regiune, Partidul Unionist Ulster, a afirmat într-un comunicat că ”va căuta să exploreze toate căile politice şi juridice pentru a anula protocolul Irlandei de Nord”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.