Ceremonii, la care nu s-a luat cuvântul, au avut loc în weekend, în memoria celor 17 victime ale atentatelor de la Charlie Hebdo, Montrouge şi HyperCasher din 2015, în prezenţa fostului preşedinte francez François Hollande şi primarului Parisului Anne Hidalgo, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Autorii atentatelor jihadiste de la Charlie Hebdo, Montrouge şi HyperCasher ”voiau să ne distrugă libertăţile şi să dezbine”, însă francezii ”sunt mereu uniţi”, a subliniat duminică, pe X, preşedintele francez Emmanuel Macron.

”Nu vom uita”, a declarat, la rândul său, pe X, premierul Elisabeth Borne.

Victimele acestor atentate au fost ”ucise pentru că încarnau libertatea de exprimare, pentru că-şi făceau datoria sau pentru că erau evrei”, a subliniat ea.

La nouă ani de la atentate, ceremonii de omagiere fără luarea cuvântului s-au desfăşurat duminică la locurile atentatelor, în prezenţa fostului şef de stat François Hollande şi a primarului Parisului Anne Hidalgo.

Au mai fost prezenţi preşeinta Adumării Naţionale Yaël Braun-Pivet, miniştrii Justiţiei Eric Dupond-Moretti, Transporturilor Clément Beaune şi Culturii Rima Abdul Malak, dar şi preşedintele Consiliului Reprezentantiv al Instituţiilor Evreieşti din Franţa (CRIF) Yonathan Arfi, marele rabin al Franţei Haïm Korsia şi preşedintele Consistoriului Central al Franţei Elie Korchia.

Personalităţile prezente s-au recules mai întâi în faţa fostului sediu din Paris al săptămânalului satiric Charlie Hebdo, în prezenţa directorului acestuia, Rissi.

Fraţii Saïd şi Chérif Kouachi au ucis aici 11 persoane, la 7 ianuarie 2015, inclusiv figuri emblematice ale ”Charlie”.

Apoi, câteva sute de metri mai departe, pe bulevardul Richard-Lenoir, omagiul a continuat la locul în care locotenentul de poliţie Ahmed Merabet a fost ucis de către fraţii Kouachi, fugari, în timp ce încerca să-i aresteze.

Sora poliţistului, Nabiha, a fost prezentă la ceremonie.

Ceremoniile s-au încheiat în faţa HyperCasher de la Porte de Vincennes, unde alt jihadist, Amédy Coulibaly, a ucis patru ostatici, toţi evrei, la 9 ianuarie 2015, după care a fost ucis prin împuşcare de către poliţişti.

Un ultim moment de reculegere a avut loc la Montrouge, în Hauts-de-Seine, unde poliţista municipală Clarissa Jean-Philippe a fost asasinată la 8 ianuarie 2015 de către Amédy Coulibaly.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.