Cel puţin trei femei şi şase copii dintr-o comunitate mormonă americană stabilită în nordul Mexicului au fost asasiaţi într-o ambuscadă, probabil de ganguri criminale din regiune, a anunţat unul dintre părinţii victimelor, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Este un masacru”, a declarat şocat, luni, la postul Radio Formula, Julian Lebaron, un activist împotriva criminalităţii..

Potrivit activistului, corpurile ciuruite de gloanţe ale verei sale şi ale celor patru copii ai acesteia au fost găsite la bordul unei camionete arse care le aprţinea, într-o regiune situată în apropierea frontierei americane.

”Vara mea Rhonita se ducea să-l ia pe soţul său de la aeroportul din Phoenix (în Statele Unite). Le-au întins o ambuscadă, au deschis focul asupra camionetei şi au ars-o împreună cu cei patru copii ai săi. Este un masacru”, a declarat Julian Lebaron.

Atacatorii au sechestrat alte două vehicule care îl însoţeau pe primul, iar câteva ore mai târziu acestea au fost găsite împreună cu corpurile fără viaţă ale altor două femei şi alţi doi copii, un băiat şi o fată, în vârstă de aproximativ zece ani.

Cinci-şase alţi copii, dintre care unul a fost rănit prin împuşcare, au reuşit să scape şi să se întoarcă acasă pe jos, iar o fată a fost dată dispărută, după ce a fugit în pădure pentru a se ascunde, a precizat Julian Lebaron.

ZONĂ DE RĂZBOI

Întrebat despre autori şi motivaţiile acestui atac sângeros, Julian Lebaron a subliniat că regiunea în care a avut loc ambuscada este o ”zonă de război”, în care fac ravagii narcotraficanţi şi ”bandiţi” de toate felurile.

Victimele ”poate au fost prinse între focuri încrucişate sau au fost ţintite din eroare, nu ştim”, a declarat Julian Lebaron, subliniind că această comunitate mormonă din regiune a fost recent ţinta unor ameninţări.

Un frate al lui Julian Lebaron, Benjamin Lebaron, care a înfiinţat un colectiv de apărare împotriva criminalităţii intitulat SOS Chihuahua, a fost asasinat în 2009.

Procurorul din Chihuahua, Cesar Augusto Peniche, a declarat că numărul victimelor era ”confuz”, din cauza dificultăţii accesului în zonă, muntoasă şi împădurită.

Atacul a avut loc la Rancho de la Mora, la frontiera între statele Chihuahua şi Sonora, în apropierea frontierei cu Statele Unite.

Imagini în care ar apărea victimele atacului au fost postate pe reţele de socializare, însă Guvernul federal nu a reacţionat, în pofida îndemnului lui Julian Lebaron la trimiterea unor elicoptere în vederea localizării victimelor şi salvării unor eventuali răniţi.

Potrivit presei mexicane, familia Lebaron a cerut ajutorul Ambasadei Statelor Unite.

Comunitatea vizată este alcătuită din descendenţi ai mormonilor care au fugit din Statele Unite în secolul al XIX pentru a scăpa de reprimarea poligamiei, practicate în religia lor.

Numeroşi mormoni din Mexic au dublă cetăţenie, meicană şi americană.

DONALD TRUMP PROPUNE AJUTORUL SUA

Donald Trump a reacţionat pe Twitter, afirmând că ”o familie minunantă şi prieteni din Utah au fost prinşi între două carteluri ale drogurilor care făceau schimburi de focuri”.

”Rezultatul, mai mulţi americani buni au fost ucişi, mai ales copii mici, iar unii au dispărut”, a adăugat el.

Preşedintele american propune Mexicului ajutorul Statelor Unite în vederea ”debarasării de aceşti monştri”, afirmând că ţara sa va face ”o treabă rapidă şi eficientă”.

”Noul preşedinte al Mexicului a făcut din asta o miză importantă, însă cartelurile sunt atât de importante şi puternice, încât, uneori, avem nevoie de o armată pentru a bate o armată”, conchide Donald Trump.

Preşedintele mexican Andres Manuel Lopez Obrador a reacţionat, la rândul său, rapid şi a anunţat că urma să discute cu preşedintele american Donald Trump despre o cooperare cu Statele Unite.

”Toată cooperarea care va fi necesară este lucru despre care voi discuta acum cu Trump”, a declarat preşedintele mexican într-o conferinţă de presă, la palatul prezidenţial, la Ciudad de Mexico.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.