Cel puţin şapte persoane au fost ucise, iar alte zeci rănite, luni, în Afganistan, după ce un atacator sinucigaş s-a detonat într-o maşină-capcană la Ghazni (est) - un atentat revendicat de talibani, au declarat oficiali pentru AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit unui purtător de cuvânt al guvernatorului provinciei cu acelaşi nume, Ghazni, Wahidullah Jumazada, atentatul, comis cu un vehicul militar-capcană şi care viza o clădire aparţinând serviciilor afgane de informaţii, s-a soldat cu şapte morţi şi 40 de răniţi.

Toate victimele sunt ”membri ai serviciului de informaţii”, a precizat el, subliniind că ”niciun civil” nu a fost atins.

Directorul spitalului din Ghazni, Baz Mohammad Himmat, a înregistrat şapte morţi şi 25 de răniţi.

Talibanii au revendicat atentatul, comis potrivit unui purtător de cuvţnt taliban, Zabihullah Mudjahid, de către un kamikaze ”ca răspuns la declaraţia de război a inamicului”.

Afganistanul se confruntă cu o puternică amplificare a violenţelor, în pofida unui acord între talibani şi Statele Unite care prevede retragerea tuturor trupelor străine din ţară până la jumătatea lui 2021.

Guvernul a ordonat forţelor de securitate ”să-şi reia operaţiunile (ofensiva) contra inamicului”, în urma unei pauze, după Acordul de la Doha (Qatar) americano-taliban, în urma unui atac comis marţi la o maternitate la Kabul, soldat cu 24 de morţi.

Scopul atacului de la maternitate era ”să ucidă mame cu sânge rece”, a denunţat într-un comunicat Médecins sans frontières (MSF). Unsprezece din cele 26 de victime erau femei însărcinate. Nou-născuţi au fost de asemenea ucişi.

Washingtonul a imputat acest atac comis de către trei combatanţi înarmaţi - toţi ucişi -, grupării Statul Islamic (SI).

Însă atentatul nu a fost revendicat.

Talibanii au anunţat joi că au comis un atac cu un camion-capcană vizând o clădire aparţinând armatei afgane la Gardez (est). Cel puţin cinci civili au fost uciţi, iar alţi 15 răniţi, potrivit autorităţilor.

Cu toate acestea, insurgenţii au îndemnat luni la o lansarea a dialogului interafgan, prevăzut de Acordul de la Doha, şi la un schimb de prizonieri, care este, consideră ei, o condiţie prealabilă a schimbului, într-un mesajpostat pe Twitter de un purtător de cuvânt, Suhail Shaheen.

”Părţile afgane ar trebui să se concentreze asupra unei soluţii adevărate şi sincere la problema (care presupune) punerea în aplicare a Acordului de la Doha”, a scris Shaheen.

”Liberarea prizonierilor ar trebui să se încheie, iar negocierile interafgane ar trebui s înceapă”, a îndemnat el.

Acordul americano-taliban prevede între altele eliberarea unui nunmăr de 5.000 de deţinuţi de către Guvernul afgan în schimbul eliberării a 1.000 de membri ai forţelor de securitate luaţi prizonieri de către rebeli.

Câteva sute de deţinuţi au fost eliberaţi, până în prezent, de către ambele părţi.

Suhail Shaheen a respins totodată un acord de împărţire a puterii, semnat duminică, de către preşedintele Ashraf Ghani cu rivalul său Abdullah Abdullah, după mai multe luni de certuri care au aruncat ţara într-o criză politică.

Acordul prevede ca Abdullah, şeful Executivului în precedentul Guvern, şi candidatul înfrânt în ultimele alegeri prezidenţiale - pătate, în opinia sa de nereguli grave - preia cinducerea negocierilor cu talibanii.

”Ceea ce se întâmplă la Kabul este doar o repetiţie a experienţelor ratate din trecut”, a ironizat purtătorul de cuvânt taliban.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.