Cel puţin 37 de persoane au fost ucise, iar alte zeci rănite într-un puternic seism, de magnitudinea 7, care a zguduit duminică Insula indoneziană Lombok (sud), semănând panică în rândul multor turişti, au anunţat autorităţile, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Acest seism a avut loc la o săptămână după un prim cutremur, soldat cu 17 morţi, pe această insulă turistică situată la est de Bali, unde seismul a fost de asemenea resimţit, determinând oameni care au intrat în panică să iasă în stradă.

Agung Pramuja, un reprezentant de rang înalt al salvatorilor din Mataram, principalul oraş de pe insulă, a declarat pentru AFP că bilanţul a ajuns la 37 de morţi.

Anterior, un purtător de cuvânt al echipelor de salvare din Mataram, Agus Hendra Sanjaya, a anunţat că 19 cadavre se aflau la Spitalul Tanjung, în nordul Insulei Lombok. Între victime se află un copil în vârstă de un an şi o persoană în vârstă de 72 de ani. Cel puţin 52 de persoane au fost rănite, a adăugat el.

Seismul de duminică a avut loc la o adâncime de zece kilometri, a precizat Institutul american de geofizică USGS.

El a fost urmat de două cutremure secundare, între care unul cu magnitudinea 5,4 şi de aproximativ 20 de replici.

Epicentrul a fost localizat la 18 kilometri nord-vest de Lombok, departe de principalele locuri frecventate de turişti, în sudul şi vestul insulei.

Autorităţile au lansat imediat o alertă de tsunami, care a fost ridicată ulterior.

Un purtător de cuvânt al agenţiei indoneziene de gestionarea catastrofelor, Sutopo Purwo Nugroho, a anunţat că numeroase clădiri au fost avariate la Mataram.

”Este vorba în cea mai mare parte despre clădiri construite din materiale puţin rezistente”, a precizat el.

Locuitori din Mataram au evocat o zguduitură puternică ce i-a determinat să iasă în stradă, a întrerupt curentul electric şi a antrenat evacuarea pacienţilor din principalul spital din oraş.

”Toată lumea a ieşit imediat din casă, toată lumea a intrat în panică”, a declarat pentru AFP Iman, un locuitor din Mataram.

Ministrul de Interne din Singapore, K. Shanmugam, care se afla la Lombok la o conferinţă în domeniul securităţii în momentul cutremurului, a descris pe Facebook cum camera sa de hotel la etajul zece a început să se zguduie în mod violent. ”Ziduri se fisurau, era imposibil să stai în picioare”, a scris el.

”Cutremurul şi patru replici au fost de asemenea puternic resimţite, o parte a hotelului nostru este distrusă, la fel ca locuinţe de pe insulă”, a declarat pentru AFP un turist din Lyon, Jean Sannier, aflat în vacanţă pe insula Gili Meno, lângă Lombok.

Numeroşi turişti francezi sunt prezenţi pe această insuliţă, a subliniat Sannier, care a anunţat că unul dintre ei şi-a fracturat un picior.

În urmă cu o săptămână, un seism de magnitudinea 6,4, dar mult mai puţin profund, s-a soldat cu 17 morţi şi a distrus sute de clădiri pe Insula Lombok. El a provocat alunecări de teren şi a blocat drumeţi pe trasee muntoase pe insulă.

Indonezia se situează pe faimoasa ”Centură de Foc” a Pacificului, unde plăcile tectonice se suprapun şi unde au loc multe erupţii vulcanice şi cutremure.

În 2004, un tsunami cauzat de un seism submarin cu magnitudinea 9,3, în largul Insulei Sumatra, în vestul Indoneziei, s-a soldat cu 220.000 de morţi în ţările de pe ţărmurile Oceanului Indian, dintre care 168.000 în Indonezia.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.