Cel puţin 361 de cetăţeni străini au intrat în Egipt prin punctul de trecere a frontierei Rafah, a declarat pentru CNN un oficial guvernamental egiptean care a vorbit sub rezerva anonimatului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Oficialul a declarat că 76 de cetăţeniu sunt acum în drum spre Cairo, unde unii vor lua zboruri înapoi în ţările lor de origine, în timp ce restul se află încă la punctul de trecere pentru a completa actele necesare.

Potrivit oficialului, 491 de cetăţeni străini au fost înregistraţi pentru a ajunge miercuri în Egipt, dar restul de 130 fie nu au ajuns la punctul de trecere a frontierei, fie au refuzat să treacă fără familiile lor, ale căror nume nu erau înregistrate pe listă. 

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

Începând de miercuri seară, punctul de trecere Rafah rămâne deschis, iar restul cetăţenilor străini înregistraţi pentru a trece vor continua să traverseze.

Defalcarea pe naţionalităţi ale celor 76 de persoane aflate în drum spre Cairo este următoarea: 

- 29 din Austria

- 12 din Australia

- 1 din Regatul Unit

- 12 din Iordania

- 5 din Arabia Saudită

- 4 din Italia

- 13 din Japonia

Eliberarea cetăţenilor străini este rezultatul unui acord negociat de Qatar între Israel, Hamas şi Egipt, în coordonare cu SUA, care ar permite trecere acestor persoane, alături de civili grav răniţi din Gaza, potrivit unor surse familiare cu discuţiile. Acordul este separat de orice negocieri privind ostaticii, a adăugat sursa.

De asemenea, surse apropiate au declarat pentru CNN că se aşteaptă ca până la 500 de străini să treacă din Gaza pe la Rafah.

Oficialii de la graniţă au transmis că până miercuri seara, în jurul orei locale 20.00, au trecut pe la Rafah în Egipt 76 de răniţi, însoţiţi de ambulanţe, şase autobuze care transportau 345 de pasageri cu paşapoarte străine şi au sosit 51 de camioane care transportau ajutoare.

Pe de altă parte, oficialii de la punctul de frontieră au anunţat într-o postare pe Facebook că punctul Rafah va rămâne deschis joi pentru a permite titularilor de paşapoarte străine aflaţi pe o listă - pe care o publică - să iasă din Gaza. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.