Un dublu atentat împotriva unor birouri anexe ale Parlamentului afgan din Kabul, comis marţi de un kamikaze pedestru şi o maşină-capcană, s-a soldat cu cel puţin 24 de morţi şi zeci de răniţi, marţi, la ora plecării de la birou, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cel puţin ”24 de ucişi şi 70 răniţi”, potrivit unui purtător de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, au fost trimişi la spitale, la aproximativ o oră şi jumătate după dublul atac.

”Acest bilanţ este susceptibil să crească, deoarece unii răniţi sunt în stare critică”, a adăugat el, în timp ce ambulanţe şi vehicule de pompieri continuau să vină la faţa locului.

În cadrul serviciilor de securitate, un oficial de rang înalt a evocat ”zeci de victime”.

Talibanii au revendicat rapid această operaţiune, într-un mesaj postat pe Twitter, în care dau asigurări că au vizat ”NDS-ul”, serviciile de informaţii afgane, pe care le acuză că au birouri în clădire

În anexa Parlamentului se află diverse comisii tehnice, precum Comisia Financiară, dar şi birouri ale unor parlamentari.

Potrivit unui purtător de cuvânt al Ministerului de Interne, Sediq Sediqqi, "prima explozie a avut loc în faţa unui minibuz” care îi aştepta pe angajaţi. Ea a fost declanşată de un kamikaze pedestru.

”Căutăm să aflăm identitatea victimelor”, a declarat el pentru AFP, fără să poată să spună dacă printre ele se află deputaţi.

Un paznic al Parlamentului, "Zabi", contactat de AFP, a declarat că acest ”kamikaze s-a apropiat pe jos de angajaţi care plecau de la birou şi şi-a detonat încărcătura chiar în mijlocul mulţimii”, omorând şi rănind ”numeroase persoane”.

La puţin timp după aceea, el a ”remarcat o maşină suspectă, parcată de cealaltă parte a străzii”, în faţa Parlamentului. ”Până să strig eu la trecători să se îndepărteze, ea a explodat şi m-a aruncat în spate”.

”Mulţi oameni au fost ucişi în această a doua explozie”, a povestit paznicul. El însuşi a fost atins ”la mână, la picior şi la gât”.

Era vorba despre un vehicul mare, cu tracţiune integrală, parcat în apropiere şi complet spulberat de deflagraţie, a constatat un fotograf AFP.

Anexele Parlamentului vizate marţi se află chiar în faţa Universităţii Americane din Kabul, vizată la rândul ei, în septembrie, într-un ”atac complex” - o explozie care a deschis calea unui comando armat. Cel puţin 16 persoane, majoritatea studenţi, au fost ucişi, iar mulţi alţii au fost răniţi.

Parlamentul afgan, în care se află ambele Camere, este situat pe drumul de la Darulaman, care conduce la fostul Palat Regal, foarte frecventat seara, când se închid administraţiile.

El a fost deja ţinta unui atac complex, revendicat de talibani, în iunie 2015, când, în urma exploziei unei maşini-capcană, mai mulţi combatanţi au pătruns în interiorul clădirii înarmaţi cu puşti de asalt şi lansatoare de rachete (RPG).

Doi civili au fost ucişi atunci, dar şi şapte talibani.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.