Cel puţin 21 de persoane au murit în sudul, centrul şi estul Statelor Unite, în timp ce tornadele şi furtunile puternice au distrus casele, au declarat sâmbătă autorităţile, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Tennessee are şapte decese din cauza vremii severe, toate au avut loc în comitatul McNairy, la est de Memphis, a declarat pentru AFP purtătoarea de cuvânt a agenţiei de gestionare a dezastrelor, Maggie Hannan.

Ei se adaugă celorlalte 14 victime din statele Arkansas, Mississippi şi Alabama, din sud, precum şi din cele din Indiana şi Illinois, din centrul şi estul ţării.

Little Rock, capitala Arkansasului, a fost puternic lovită. Locuitorii s-au trezit cu maşini răsturnate, copaci uriaşi dezrădăcinaţi, stâlpi de telefon rupti şi case evidenţiate. Cel puţin cinci persoane au murit în acest stat, potrivit guvernatorului său, Sarah Huckabee Sanders.

„Ştim că mulţi oameni au trebuit să fie strămutaţi şi sunt în căutarea unui refugiu”, a detaliat primarul din Little Rock, Frank Scott Jr.

Oraşul Wynne, din nord-estul statului, a fost „practic tăiat în două de pagubele de la est la vest”, a explicat primarul Jennifer Hobbs la CNN.

Sarah Huckabee Sanders, care a spus sâmbătă că a discutat despre situaţie cu preşedintele Joe Biden, a declarat stare de urgenţă cu o zi înainte şi a desfăşurat aproximativ 100 de garzi naţionale.

Autorităţile din Mississippi au raportat un deces şi mai mulţi răniţi în comitatul Pontotoc, la aproximativ 200 de mile sud de Memphis.

O persoană în vârstă a fost ucisă şi în Alabama, când o tornadă i-a lovit casa, au precizat autorităţile oraşului Huntsville, în apropiere de graniţa cu Tennessee.

În nordul ţării, în orăşelul Belvidere, la vest de Chicago, în statul Illinois, o parte din acoperişul şi faţada Teatrului Apollo s-au prăbuşit în mijlocul unui concert susţinut de o trupă de heavy metal, din cauza unei furtuni severe. 

Shawn Schadle, şeful pompierilor din Belvidere, a raportat un deces şi 28 de răniţi, inclusiv cinci spitalizaţi cu răni grave.

Imaginile de la televizor au arătat spectatori răniţi evacuaţi pe tărgi, iar fotografiile de pe reţelele de socializare au arătat o grămadă de distrugeri şi o gaură deschisă în acoperişul locaţiei.

În comitatul Crawford, trei persoane au murit în urma prăbuşirii unei case, a declarat purtătorul de cuvânt al Agenţiei de Management al Urgenţelor din Illinois, Kevin Sur.

În statul vecin Indiana, trei persoane au murit din cauza furtunii în comitatul Sullivan, potrivit autorităţilor, citate de mai multe mass-media americane.

Peste 650.000 de case au rămas fără curent sâmbătă în Ohio, Pennsylvania, Tennessee, Kentucky şi Virginia de Vest, potrivit site-ului american PowerOutage.

Serviciul Naţional de Meteorologie a avertizat şi cu privire la vânturi puternice, potenţiale tornade şi furtuni puternice care ar putea lovi sâmbătă nord-estul, inclusiv Ohio, Pennsylvania şi statul New York, cu rafale de până la 95 km/h.

Tornadele, fenomene meteorologice pe cât de impresionante, pe atât de greu de prezis, sunt frecvente în Statele Unite, mai ales în centrul şi sudul ţării.

În urmă cu o săptămână, o tornadă a străbătut Mississippi, provocând moartea a 25 de oameni şi pagube materiale imense. Preşedintele Joe Biden a fost acolo în vizită vineri.

În decembrie 2021, aproximativ 80 de oameni şi-au pierdut viaţa după ce tornade au străbătut Kentucky.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.