Cel puţin 18 persoane au fost ucise duminică, într-un dublu atentat, la o catedrală din Jolo, pe insula cu acelaşi nume, în sudul Filipinelor, care rămâne un bastion al organizaţiei islamiste Abu Sayyaf, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Acest atac a avut loc la două zile după anunţarea aprobării masive - într-un referendum, luni - a înfiinţării în sudul arhipelagului a regiunii autonome Bangsamoro, în cadrul procesului de pace cu insurecţia musulmană.

Prima bombă a explodat în timpul slujbei, în interiorul Catedralei Fecioarei de la Muntele Carmel, situată în centrul Jolo, cel mai mare oraş de pe Insula cu acelaşi nume, a declarat pentru AFP locotenet-colonelul Gerry Besana, un purtător de cuvânt regional al armatei.

O a doua explozie a avut loc în exteriorul catedralei, în parcare, când au sosit militari la intervenţie.

În fotografii difuzate de armataă apar uşile şi ferestrele catedralei pulverizate, bănci distruse şi răsturnate. Un fotograf AFP prezent la faţa locului a putut să vadă numeroase corpuri zăcând pe jos.

Un purtător de cuvânt al preşedintelui filipinez Rodrigo Duterte a condamnat un ”act terorist”.

”Îi vom urmări până la cpătul lumii pe cruzii autori ai acestei crime laşe, până când fiecare dintre ucigaşi va fi adus în faţa justiţiei şi aruncat după gratii”, a declarat, într-un comunicat, acest purtător de cuvânt, Salvador Panelo. "Legea va fi nemiloasă pentru ei”.

”ABU SAYYAF, PRIMUL SUSPECT”

Cinci militari, un membru al Pazei de Coastă şi 12 civili au fost ucişi în acest dublu atentat, în care au fost rănite alte 83 de persoane, a declarat Besana.

Şeful poliţiei regionale Graciano Mijares, a anunţat, la rândul său, 20 de morţi şi 81 de răniţi. A doua bombă se afla în cutia unei motociclete parcate în exteriorul edificiului.

Autorităţile au anunţat că atentatul ar putea să fi fost comis de gruparea islamistă Abu Sayyaf.

”Când vorbeşti de terorism în provincia Sulu, primul suspect este întotdeauna Abu Sayyaf, însă nu putem să excludem posibilitatea altor responsabili”, a declarat Besana.

Insula Jolo este în fapt principalul bastion al Abu Sayyaf. Specializată în răpiri, această organizaţie este acuzată, de asemenea, de cele mai sângeroase atentate în arhipelag, între care unul contra unui feribot, soldat cu peste 100 de morţi, în 2004.

Abu Sayyaf este o ramificaţie extremistă a insurecţiei separatiste musulmane. Gruparea a fost înfiinţată în anii '90, cu finanţări de la un membru al familiei liderului Al-Qaida Osama ben Laden.

Jolo face parte din regiuna autonomă Bangsamoro, a cărei înfiinţare tocmai a fost plebiscitată prin referendum.

Implementarea acestei zone într-un teritoriu cu populaţie majoritar musulmană - în contextul în care arhipelagul este majoritar catolic - vizează să restabilească pacea, după decenii de conflict, soldat cu zeci de mii de morţi.

URGENŢA PROCESULUI DE PACE

Musulmani s-au înarmat în anii '70, pentru a reclama autonomia sau independenţa sudului Filipinelor, pe care-l consideră pământul lor ancestral. Această insurecţie s-a soldat cu aproximativ 150.000 de morţi.

Principala grupare rebelă, Frontul Moro Islamic de Eliberare (MILF), a semnat în 2014 un acord de pace cu Guvernul prevăzând acordarea unei autonomii minorităţii musulmane în anumite părţi ale marii Insule Mindanao şi ale unor insule din extremitatea de sud-vest.

Potrivit acestui acord, 2,8 milioane de locuitori din această regiune au fost chemaţi luni să voteze - iar 1,7 milioane s-au pronunţat la urne în favoarea înfiinţării noii regiuni autonome intitulate Bangsamoro, în timp ce aproximativ 254.600 au votat ”împotrivă”, a anunţat vineri Comisia electorală.

Acest proces, care a început în anii '90, nu include organizaţiile islamiste ca Abu Sayyaf, împotriva cărora Milf luptă alături de forţe guvernamentale.

Provincia Sulu, din care face parte Jolo, a votat per ansamblu împotriva înfiinţării noii regiuni.

Mujiv Hataman, un oficial regional de rang înalt, a apreciat că dublul atentat de duminică subliniază urgenţa finalizării procesului de pace.

”Teroriştii vor să-şi facă simţită prezenţa”, a apreciat el, anunţând că implementarea procesului de pace ar putea ”să fie o soluţie în vederea opririi terorismului”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.