Statele Unite au aruncat cel puţin 15 milioane de doze de vaccin împotriva covid-19 de la începutul lui martie, dezvăluie postul american NBC, care citează informaţii pe care le-a obţinut de la autorirtăţile sanitare americane, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Acest număr de doze irosite a fost raportat de către state americane sau farmacii care administrează vaccin anticovid în Centre de prevenţie şi luptă împotriva bolilor (CDC) - principala agenţie federală de sănătate publică din ţară.

Acest număr este probabil subestimat, în contextul în care mai multe state şi agenţii federale nu figurează în aceste date.

Motivele aruncării dozelor pot varia, şi anume, între altele, trecerea datei de expirare, erori de diluare, probleme de refrigerare ori fiole fisurate.

De asemenea, o fiolă de vaccin, care conţine mai multe doze, după ce este deschisă, este necesar să fie folosită în orele următoare - iar uneori este aruncată pentru că nu există persoane de vaccinat.

Unii furnizori au anunţat că s-au aruncat mii de doze o dată, însă cele mai frecvente semnalări sunt patru doze irosite deodată, potrivit NBC.

444 DE MILIOANE DE DOZE DISTRIBUITE DE LA ÎNCEPUTUL LUI DECEMBRIE

Două lanţuri farmaceutice naţionale americane - Walgreens şi CVS - au raportat peste două milioane de doze irosite fiecare, iar Walmart şi Rite Aid peste un milion fiecare.

Potrivit datelor precedente, furnizate de către autorităţile sanitare - de la începutul campaniei de vaccinare americane, în martie 2020, şi până în martie -, doar aproximativ 200.000 de doze de vaccin împotriva covid-19 au fost irosite.

Majoritatea celor 15 milioane de doze irosite ulterior aufost aruncate în lunile de vară - din iunie în august -, potrivit NBC.

Acest număr reprezintă o mică fracţie din numărul total de doze distribuite în ţară începând din decembrie - aproape 444 de milioane -, şi din numărul de doze administrate efectiv - 371 de milioane.

Însă vaccinarea anticovid este foarte inegală în lume, iar cursa după doze este o realitate, în contextul în care multe ţări nu au reuşit, pentru moment, să vaccineze decât o mică parte a populaţiei, mai ales în Africa.

”Aceasta este o problemă de echitate”, declară la NBC profesorul de sănătate publică de la Universitatea din York Tim Doran.

”Avem ţări foarte bogate, care au acces la vaccin, care aruncă pur şi simplu doze”, denunţă el.

Statele Unite au anunţat la începutul lui august că au trimis altor ţări 110 milioane de doze de vaccin împotriva covid-19 şi au început să distribuie, la sfârşitul lui august, o parte a unei donaţii a 500 de milioane de doze de vaccin Pfizer promise ţărilor sărace.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.