Cel puţin 14 persoane au fost ucise joi, în estul Myanmarului, în confruntări armate între armată şi facţiuni rebele, care au atacat pentru prima oară o şcoală militară, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cinci atacuri au fost comise de către gherile etnice, joi dimineaţa, la Pyin Oo Lwin, un oraş turistic situat în apropiere de Mandalay, în care se află mai multe cazărmi. Şcoala militară a fost vizată de tiruri de rachetă.

Armata a ripostat, lansând operaţiuni împotriva acestor grupări.

Cadavrele a şapte militari şi patru poliţişti au fost numărate de un jurnalist AFP într-un post de poliţie ţintit de atacatori.

În alt loc, alte trei persoane - doi militari şi un civil - au fost ucise, iar confruntările armate ”continuau”, a anunţat un purtător de cuvânt al armatei, generalul de brigadă Zaw Min Tun.

Armata de Eliberare Naţională Taaung (TNLA), una dintre cele mai importante grupări rebele din nord-estul ţării, a revendicat aceste acţiuni, anunţând că ele au fost comise ca represalii faţă de operaţiuni militare.

”Armata a lansat ofensive în regiunea noastră, iar noi ne batem pentru a ne apăra”, a declarat un purtător de cuvânt al TNLA, Mai Aik Kyaw.

Atacurile au fost comise în coordonare cu alte gherile - Armata Alianţei Democratice Naţionale din Myanmar (MNDAA) şi Armata din Arakan (AA), a adăugat el.

”Credem că ele au fost comise pentru că Tatmadaw (numele armatei din Myanmar) a confiscat mai multe tone de stupefiante în urmă cu câteva săptămâni”, a adăugat la rândul său Zaw Min Tun.

Forţele armate birmane au efectuat, în iulie, raiduri importante contra unor laboratoare de droguri în statul Shan, o regiune vecină, care au permis confiscarea a sute de kilograme de metamfetamină.

Această zonă a devenit unul dintre cei mai mari producători din lume ai acestui drog de sinteză.

Banii obţinuţi pe droguri alimentează conflictele ce au loc de decenii între armată şi gherile, pe de o parte, şi între grupările rebele, pe de altă parte, fiecare încercând să îşi însuşească cât mai multe teren şi resurse naturale, numeroase în această regiune.

Ambiţiile Beijingului de investi în proiecte de infrastructură majore în această zonă ascut apetitul grupărilor armate, care vor să acapareze aceste teritorii a căror valoare creşte.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.