Cel mai mare vulcan din lume, care a oferit un show spectaculos timp de săptămâni întregi, în prima sa erupţie din ultimele aproape patru decenii, s-a liniştit, au anunţat, marţi, oamenii de ştiinţă din Hawaii, potrivit AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La apogeul erupţiei, Mauna Loa a aruncat fântâni de lavă de 60 de metri spre cer şi a trimis râuri de rocă topită care au ţâşnit pe laturile sale, uimind vulcanologii şi turiştii care călătoreau cu elicopterul. 

Fisuri uriaşe de pe vulcan, care formează cea mai mare parte a Insulei Mari din Hawaii, au evacuat tone de gaz şi au pulverizat aşchii de sticlă vulcanică - cunoscute sub numele de "Părul lui Pele". 

Dar marţi, experţii de la US Geological Survey au declarat că spectacolul s-a încheiat în mare parte. 

"Mauna Loa nu mai este în erupţie", a transmis institutul.  

"Alimentarea cu lavă a gurii de ventilaţie a fisurii 3 din zona de nord-est a încetat la 10 decembrie, iar emisiile de dioxid de sulf au scăzut până aproape de nivelurile de fond de dinaintea erupţiei. Cutremurele vulcanice şi cutremurele asociate cu erupţia sunt mult diminuate", au explicat specialiştii.   

Dar atât de mare este volumul rocii vâscoase şi căldura intensă, încât punctele fierbinţi ar putea rămâne vizibile timp de săptămâni întregi. 

"Punctele de incandescenţă pot rămâne în apropierea gurii de ventilaţie, de-a lungul canalelor şi la frontul de curgere, timp de zile sau săptămâni, pe măsură ce fluxurile de lavă se răcesc", au declarat oamenii de ştiinţă. 

"Cu toate acestea, nu se aşteaptă ca activitatea eruptivă să revină, pe baza comportamentului eruptiv din trecut", au preciyat aceştia.   

Cel mai mare vulcan de pe Pământ în funcţie de volum, Mauna Loa, al cărui nume înseamnă "Muntele lung", este mai mare decât restul insulelor hawaiiene la un loc. 

Flancurile submarine ale vulcanului se întind pe kilometri întregi până la fundul oceanului, care la rândul său este adâncit de marea masă a lui Mauna Loa - ceea ce face ca vârful său să fie la aproximativ 11 kilometri deasupra bazei sale, potrivit USGS. 

Unul dintre cei şase vulcani activi de pe insulele Hawaii, Mauna Loa a erupt de 33 de ori din 1843. 

Kilauea, un vulcan de pe flancul sud-estic al Mauna Loa, a erupt aproape continuu între 1983 şi 2019, iar o erupţie minoră acolo este în curs de desfăşurare de câteva luni. 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.